top banner

Fara voie, dar spre bine!

20 Martie 2008 | Autor: Ella Kallai

Martie este luna in care se spera ca in urma publicarii rezultatelor financiare ale institutiilor financiare pe 2007 neincrederea de pe pietele interbancare sa dispara si lichiditatea din sistem sa nu mai puna probleme. Suntem la jumatatea lunii si apele incep sa se decanteze.
 
Banca de investitii Bear Stearns este cea care recunoaste, de aceasta data, ca este in pragul falimentului. Principiul “Prea mare sa cada-Too big to fail” nu functioneaza in cazul cand excesele sunt pe masura marimii celor care le fac.
 
Reverberatiile de pe pietele internationale s-au transmis pe piata valutara si pe piata de capital din Romania. Leul se depreciaza si indicatorii bursieri scad. De la inceputul anului leul s-a depreciat cu 4% fata de euro. Nu in tandem cu miscarile monedelor din regiune.
 
Doar monedele tarilor considerate riscante s-au depreciat: alaturi de leu si forintul maghiar, care a pierdut de la inceputul anului 2.15%. Coroana ceha, zlotul polonez si coroana slovaca s-au apreciat fata de euro cu 4%, 1.9% si 3.45% comparativ cu inceputul anului. Care ar fi consecintele pentru economia reala?
 
Cresterea economica de acum si din urmatorii ani ar putea scadea. Sansa Romaniei este ca aceste turbulente se suprapun cu o perioada in care economia da semnale de supraincalzire, iar masurile interne de contracarare a supraincalzirii sunt firave.
 
Deci turbulentele financiare pe plan financiar substituie masurile nepopulare de franare a accelerarii, care oricum nu s-ar fi luat intr-un an electoral. Intr-o oarecare masura aceste turbulente obliga economia romaneasca sa isi rebalanseze dezechilibrele fara voia ei, dar spre binele ei.
 
In esenta are loc o reasezare a paritatii ratei dobanzilor, care sa corespunda noii marje de risc asociata Romaniei, majorata din cauza deficitului extern.
 
Paritatea ratei dobanzilor spune ca dobanda exprimatã in valuta pe care un investitor o poate obtine investind in lei minus marja de risc trebuie sa fie egala cu dobanda pe care o poate obtine investind in acea valuta.
 
In ultima perioada are loc o ajustare a elementelor acestei conditii de arbitraj: dobanzile la lei cresc, leul se depreciaza fata de euro, dobanzile (incluzand marja majorata de risc pentru Romania) la valuta cresc.
 
Datorita reinflamarii inflatiei, politica monetara a devenit mai restrictiva incepand cu octombrie anul trecut. Dobanda de politica monetara a fost majorata succesiv in octombrie 2007, ianuarie si februarie 2008 in total cu doua puncte procentuale.
 
In plus, spre deosebire de practica anterioara lunii octombrie 2007, dobanda de politica monetara a fost utilizata la remunerarea lichiditatilor atrase de pe piata monetara.
 
Mecanismul de transmitere a acestei majorari in sistemul bancar s-a pus in miscare: dobanda la depozitele in lei a crescut in ianuarie fata de valorile din octombrie cu 0.6-0.8 puncte procentuale, iar dobanda la creditele in lei cu 0.5-1.6 puncte procentuale.
 
Se spera ca ajustarile care au loc sa initieze procesul de rebalansare a deficitului extern. Se doreste ca ajustarile necesare initierii procesului de rebalansare a dezechilibrului extern, fara de care increderea investitorilor straini nu se va restaura, doar sa tempereze cresterea economica si nu sa o inhibe. Inca este prematur sa spunem daca sperantele sunt indreptatite si dorintele realizabile.
 
Ella Kallai este economist-sef la Alpha Bank.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia
Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Euro se apropie de 5,4 lei in facturile de telefonie ale romanilor

Dintre cei 4 mari operatori telecom activi in Romania care folosesc tarifarea in euro, unul singur isi factureaza clientii la cursul BNR, iar ceilalti aleg sa foloseasca diferite combinatii ale cotatiilor bancilor la vanzarea de euro, dupa cum li se pare mai avantajos.

20 Iun 2024 | Banii si economia
Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul