top banner

Analistii Erste recomanda “acumulare” pe actiunile Petrom

31 Martie 2009 | Autor: Alina Branescu

Analistii Erste recomanda “acumulare” pe actiunile Petrom

Analistii Erste Group considera Petrom ca fiind una dintre cele mai atractive companii alaturi de OMV si MOL, intr-o analiza sectoriala a companiilor de petrol si gaze din regiune. Recomandarile de investitii au in vedere preturile curente de tranzactionare raportate la potentialul de crestere al titlurilor.
 
In cazul Petrom, analistii Erste au stabilit ca pretul tinta al unei actiuni pentru orizont de timp de 12 luni este de 0,17 lei, ratingul asociat titlurilor companiei fiind “acumuleaza”.
 

Castigurile depind de pretul petrolului

 
Cel mai important argument pentru recomandarea actiunilor Petrom este considerat faptul ca societatea ar beneficia semnificativ de o stabilizare a cotatiilor titeiului in 2009. Asteptarile analistilor sunt un pret mediu al titeiului de 58 dolari pe baril in 2009, pentru ca incepand din 2012 cotatiile titeiului sa se stabilizeze la 80 dolari pe baril (fata de un nivel mediu de 96 dolari pe baril in 2008).  
 
Dupa cum este cunoscut, profiturile operationale ale Petrom sunt aduse de segmentul de explorare si productie care este foarte sensibil la dinamica cotatiilor pretului petrolului, practic segmentul de rafinare si marketing fiind generator de pierderi, favorizate intr-o proportie semnificativa de costurile foarte mari de productie ale rafinariilor Petrom.
 
In aceste conditii compania are un plan concret ca pana in 2012 sa reuseasca reabilitarea si modernizarea principalei rafinarii Petrobrazi, ceea ce reprezinta obiectivul strategic al programului de investitii pe termen lung. Abia dupa 2012, o vanzare a rafinariei Arpechim va fi luata in considerare de Petrom. Precizam ca oricum vanzarea segmentului de petrochimie al Arpechim catre Oltchim a fost deja agreata de Petrom, singurul impediment pentru realizarea tranzactiei fiind reprezentat de gasirea de catre AVAS a unei modalitati de sustinere financiara a tranzactiei.
 

Puncte tari si slabe

 
Analistii Erste considera ca in actualul context economic si tinand seama de miscarile probabile ale cotatiilor titeiului sunt de evitat companiile petroliere care au expunere pe segmentul de rafinare si marketing, acestea fiind expuse la o scadere semnificativa a cererii de produse petroliere si petrochimice ceea ce va influenta direct o scadere a profitabilitatii. De aceea companiile care detin rezerve de titei si ca atare desfasoara activitati de explorare si productie (precum Petrom) sunt mult mai protejate in aceasta perioada in conditiile in care cotatiile titeiului se vor stabiliza si vor urma un trend usor ascendent.
 
Un alt element foarte important de atractivitate al Petrom comparativ cu alte companii din sector este reprezentat de gradul de indatorare mult mai redus ceea ce este echivalent cu o flexibilitate mai ridicata in derularea planului de afaceri, precum si cu o vulnerabilitate mai redusa la riscurile de crestere a costurilor de finantare de catre creditori.
 
Precizam ca in ultimul trimestru din 2008, Petrom, ca si celelalte companii petroliere, a fost puternic afectata de scaderea cotatiilor titeiului, ceea ce a determinat o diminuare a profitabilitatii pe segmentul de explorare si productie, precum si pierderi majore (609 milioane lei) din reevaluarea stocurilor de titei si de produse petroliere la sfarsitul anului trecut. In plus in 2008 profitul Petrom a fost substantial afectat de inregistrarea unor cheltuieli cu provizioane de 860 milioane lei pentru litigii cu salariati si fosti salariati datorita unor clauze nerespectate din contractul colectiv de munca. De asemenea in 2008 au fost inregistrate provizioane aferente activitatii de restructurare de 180 milioane lei.

Petrom a anuntat ca nu intentioneaza sa distribuie dividende pentru 2008, ceea ce a fost o surpriza raportat la asteptarile investitorilor.

Milioane lei
2007
2008
2008/2007
2009
2010
Cifra de afaceri neta
12,485
17,400
39.4%
14,830.4
16,513.2
Profit din exploatare
1,965
1,309
-33.4%
1,484.2
2,531.4
Profit net
1,778
1,022
-42.5%
1,125.9
2,024.7
Sursa: Erste Group Research sector report

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul