top banner

Contributiile la pensiile obligatorii se platesc mai rar

16 Februarie 2009 | Autor: Marius Serban

Un sfert dintre participantii inscrisi la fondurile de pensii obligatorii nu au mai platit nicio contributie in ianuarie 2009. In plus, 10% din conturi nu au fost alimentate cu niciun leu de la semnarea actului de aderare. Performantele financiare ale fondurilor de pensii sunt intr-o usoara scadere.
 
Inca de la lansarea pensiilor private obligatorii, au existat multe cazuri in care conturile participantilor nu erau alimentate. In mai 2008, nu s-a incasat nicio contributie in 23% din conturi. Procentul a scazut ulterior, pana la aproape 20% in august.

 

 
Criza financiara afecteaza sistemul de pensii
 
Dupa aceea, tendinta s-a schimbat, iar luna de luna, numarul conturilor fara contributii a crescut. In ianuarie 2009, ponderea participantilor pentru care nu s-a platit contributia in luna respectiva urcase la 25,7%, in conditiile in care 10,5% dintre clientii fondurilor figureaza cu conturi goale (nu s-a incasat nicio contributie de la semnarea actului de aderare).
 
In cifre absolute, numarul persoanelor care platesc contributii s-a redus cu aproape 35.000, pana la 3,4 milioane. Cauzele pot fi atat pierderea locului de munca, cat si neplata contributiilor de catre angajator, in conditiile in care efectele crizei financiare se rasfrang asupra economiei.
Sumele virate la fondurile de pensii obligatorii au depasit 100 milioane lei in ianuarie 2009, contributia medie pe participant ridicandu-se la putin peste 25 lei.
 

Investitii prudente

 
Ca si in perioada anterioara, administratorii isi mentin o politica prudenta de investitii.
 
Prin urmare, banii sunt alocati cu precadere in plasamente sigure. In ianuarie 2009, ponderea titlurilor de stat (emise de administratia centrala si locala) a atins un nou maxim, ele ocupand 61% din portofoliul agregat al tuturor fondurilor.
 
In paralel, se observa o crestere timida a plasamentelor in fonduri mutuale, care nu au atins insa pragul de 1% din portofoliu.
 

Randamente mai mici

 
In ceea ce priveste performantele financiare, acestea au fost intr-o usoara scadere. Daca in luna decembrie 2008, randamentul lunar al unor fonduri depasea chiar pragul de 3% (AIG, Aripi, Omniforte), in ianuarie 2009, cel mai mare castig a fost de 1,7% (AZT Viitorul Tau).
 
Printre fondurile care au reusit sa obtina un randament lunar mai mare de 1% in prima luna din 2009 mai fac parte AIG, BCR, ING si Vital. Merita semnalat ca un singur fond a inregistrat pierdere in acesta luna: OTP     (-0,04%).
 
Atunci cand tinem cont de evolutia unitatii de fond de la lansare, datele arata diferente mari intre fonduri. In timp ce ING a obtinut un randament de peste 11%, fondul Prima Pensie a inregistrat o pierdere de 4%. Acest lucru arata ca alegerea fondului reprezinta o decizie foarte importanta, deoarece influenteaza nivelul pensiei de care participantul va beneficia.
 
Practic, doua persoane care achita contributii egale vor incasa in final pensii diferite, in functie de eficienta cu care banii au fost administrati.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia