top banner

BCR incepe sa ofere credite relaxate

25 Iunie 2007 | Autor: Alexandra Popa

Din 25 iunie, BCR incepe sa vanda credite pentru populatie in noile conditii avizate de BNR. Acestea implica un grad maxim de indatorare de pana la 65% aplicat la venitul pe familiei din care se vor scadea cheltuielile de subzistenta aferente.
 
O noutate adusa de noile conditii se refera la stabilirea gradului maxim de indatorare la 65% din venitul net eligibil. Aceast procent se va aplica numai in cazul in care profilul de risc al clientului este in limite normale stabilite pe baza analizei scoring. In caz contrar gradul maxim de indatorare scade pana la aproximativ 53%.
 
In situatia in care pe ultimul an solicitantul a inregistrat restante mai mari de 90 zile la plata altor credite fara a depasi insa per total cuantumul de 100 RON, acestuia nu ii va fi refuzata posibilitatea de a contracta un nou imprumut de la BCR. Totusi, gradul maxim de indatorare se va reduce sub 53%.
 
Diferentierea gradului maxim de indatorare in functie de analiza scoring este o premiera printre bancile care au primit deja avizul BNR pentru noile norme. In cazul Alpha Bank si Volksbank, clientii erau impartiti pe categorii in functie de venitul lunar. Iar, la BRD gradul maxim de indatorare se ridica la 70% pentru toate categoriile de solicitanti. BCR va analiza fiecare cerere in parte stabilind nivele diferite in functie de gradul de risc si istoricul la plata al clientului.
 
Conducerea bancii a precizat ca aceasta modificare va permite in medie obtinerea unui volum al creditului majorat cu 40% fata de suma obtinuta in conditiile vechilor norme.

 Avansul zero se amana

In ceea ce priveste avansul minim, banca va continua sa finanteza doar 75% din valoarea imobilului in cazul imprumuturilor garantate cu ipoteca precizand ca se asteapta o reactie din partea pietei pe baza careia se va hotari exact profilul clientului ce ar putea sa obtina un imprumut ipotecar fara avans. De asemenea, foarte importanta va fi si o stabilitate relativa a preturilor din piata imobiliara insa se preconizeaza ca in ultima parte a semestrului II sa se acorde primele imprumuturi ipotecare finantate 100% de banca. BCR ramane astfel sigura banca ce a obtinut aprobarea noilor norme dar nu scade pe moment nivelul avansului minim.
 
"Amanarea avansului este data de profilul de risc al categoriei clientului si de profilul de risc al Romaniei. Astfel, BCR asteapta reactia pietei din zona imobiliara insa lucram la instrumente prin care sa reducem avansul in functie de profilul de risc al clientului", a declarat Dorin Cojocaru, director de retail la BCR.
 
Domiciliul influenteaza valoarea creditului
 
In ceea ce priveste stabilirea cuatumului cheltuielilor minime de subzistenta, BCR a adus o inovatie: diferentierea acestora pe regiuni si pe localitati. Aceste costuri se scad din venitul net pentru a determina venitul eligibil luat in calcul pentru rambursarea creditului.
 
Stabilirea cheltuielilor are la baza diferentele mari ale costurilor de trai intre regiunile mai mult sau mai putin dezvoltate din Romania dar si diferentele mari intre cheltuielile suportate de o familie din mediul urban fata de aceeasi familie care traieste in mediul rural. De exemplu, unei familii de trei persoane ce locuieste in Bucuresti ii vor fi scazuti din venitul net aproximativ 240 euro.
 
Pentru a permite clientilor sa obtina credite mai mari, BCR ia in calcul si veniturile a pana la 4 coplatitori interni (persoane care locuiesc impreuna cu solicitantul) iar pentru imprumuturile garantate cu ipoteca, banca va accepta chiar si coplatitori externi (rude care nu locuiesc cu solicitantul). De asemenea, ipoteca prin care se garanteaza imprumutul poate fi instituita si asupra unui imobil aflat in proprietatea unui coplatitor extern.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul