Scaderile importante inregistrare de actiunile cotate la BVB si Rasdaq au creat noi oportunitati de investitii pentru perioada urmatoare. Nu orice actiune care a scazut va reveni insa la valorile din vara anului trecut. Investitorii ar trebui sa fie atenti in principal la fundamentele companiilor.
Toate recomandarile de investitie depind in general de perioada detinerii sau orizont investitional, cum se mai numeste in limbaj de specialitate aceasta perioada. Deoarece in Romania nu exista o traditie a investitiilor pe termen lung, decat la nivelul antreprenorilor care isi cresc propriile afaceri si viseaza sa le lase mostenire copiilor sau nepotilor, vom adapta continutul sugestiilor legate de oportunitati pentru termene mai scurte si implicit pentru o tranzactionare mai activa.
In acest moment, dupa o lunga (din nou, pentru romani) perioada de scaderi, care a aruncat preturile inapoi in timp cu 1 pana la 2 ani, apar oportunitati investitionale la mai multe simboluri bursiere, incluzand aici atat BVB, cat si Rasdaq.
Pe de alta parte, nu toate societatile care au scazut substantial sunt subiectul unei intoarceri cu aceeasi viteza catre maximele istorice, majoritatea inregistrate in vara lui 2007, iar motivele includ, printre altele, urmatoarele:
- evaluarile de atunci aveau inclusa o componenta de optimism generalizata. Realitatea ulterioara a demonstrat ca nu toate societatile performeaza la fel, ba chiar putine dintre companii au indeplinit criteriile de performanta necesare (nu neaparat si suficiente) pentru a justifica o evaluare foarte ridicata;
- anumite schimbari ale mediului economic afecteaza diferit diversele sectoare economice reprezentate de societatile listate la bursa. Cu alte cuvinte, contextul in ansamblu s-a modificat, iar rezultatele sunt asteptate sa afecteze performanta din 2008 si chiar mai departe;
- nu in ultimul rand, o anumita larghete in descoperirea de noi ‘staruri’, care nu a avut de a face cu optimismul, ci mai ales cu dorinta unor operatori in piata de a “scoate din palarie noi iepuri” cu ajutorul carora sa produca tranzactii/investitii la volume cat mai mari.
Totusi, dincolo de toate aceste minusuri, cu un timing bun (o sincronizare cu restul pietei) si cu ceva rabdare, probabil ca pe un orizont de un an pana la 18 luni, se vor putea face randamente bune pe cateva simboluri, in special acelea care au ‘fundamentalele’ in evolutie pozitiva: cresteri de cifra de afaceri si profituri, rata de indatorare rezonabila, cash flow pozitiv din operatiuni, expunere minimizata la riscurile de curs valutar. Acestea trebuie sa se afle si intr-o piata in crestere, deoarece anumite sectoare vor fi favorizate in special de asemenea cresteri.
Alternativ, pentru investitorii care nu vor inca sa riste, exista o fereastra de oportunitate alternativa, de aproximativ un an, cu randamente la instrumente de venit fix de 10% si chiar peste, care nu sunt rele deloc intr-un an electoral, in care, totusi, perceptia riscului Romaniei este ridicata.
Nu in ultimul rand, o combinatie intre cele doua (intrari treptate pe anumite actiuni, precum si o pozitie defensiva pentru restul portofoliului) ar putea fi de interes, in functie de profilul de risc al fiecarui investitor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News