Prognoze 2010: Cursul euro-leu va scadea usor

Dupa cresterea abrupta de la inceputul lui 2009, cursul de schimb s-a mentinut intr-un interval relativ ingust, intre 4,2-4,3 lei pentru un euro. In 2010, analistii nu se asteapta la fluctuatii majore, iar majoritatea iau in calcul o apreciere modesta a monedei nationale.

In ultimele luni, factorul politic a avut un cuvant greu de spus in evolutia leului, deoarece punea sub semnul intrebarii respectarea acordului cu FMI. Dupa ce situatia politica s-a stabilizat, iar echipa FMI venita la Bucuresti a declarat ca au fost atinse obiectivele stabilite, leul a inceput sa castige un usor teren in fata euro.

Inceputul de an ar putea aduce o depreciere“Evolutia cursului de schimb va fi influentata in 2010 in primul rand de evolutia acordului cu FMI. O posibila deraiere a acordului cu FMI ar putea avea consecinte negative asupra economiei si implicit si asupra cursului de schimb”, spune Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.

Masurile ce trebuie luate pentru respectarea acordului cu FMI ar putea deprecia initial leul. Dar, transele de bani de la FMI vor acoperi nevoile de finantare ale Romaniei, echilibrand in cele din urma balanta.

“Vedem probabila o usoara depreciere a leului in primul trimestru din 2010 pana spre 4,4 RON/EUR ca urmare a instabilitatii rezultate in urma implementarii masurilor de reducere a deficitului bugetar convenite cu FMI”, spune Alexandru Chidesciuc, economist-sef la ING.

Un alt factor important in evolutia leului va fi politica fiscala, credibilitatea si implicatiile pe termen lung ale acesteia. Avand in vedere ca ponderea deficitului bugetar in PIB va fi in scadere, impactul se asteapta a fi unul pozitiv, putand duce la o apreciere a monedei nationale.

“Deficitul fiscal va continua sa reprezinte problema majora a Romaniei, necesitatea ajustarii acestuia prin politici cu viziune pe termen mediu si lung fiind cheia succesului in viitor”, afirma Catalina Molnar, economist sef al RBS.

Estimari pentru sfarsitul lui 2010In linii mari, leul nu mai are motive de depreciere. Ionut Dumitru explica acest lucru prin faptul ca deficitul de cont curent s-a ajustat, datoria externa pe termen scurt s-a redus si corelatia salarii-productivitate s-a imbunatatit, acestea fiind elemente cu influenta pozitiva in evolutia urmatoare a leului.

“In cel mai probabil scenariu, un scenariu in care reuşim sa ne recuplam la cerinţele acordului cu FMI, ne aşteptam la o apreciere a leului către 4,15 la sfârşitul anului 2010, cu o medie de 4,2-4,25”, sustine Ionut Dumitru.

Si previziunea celor de la ING este aproape de acest nivel: “Catre finalul anului, vedem leul intarindu-se pana la nivelul de 4,2 lei/euro”.

Analistii Volksbank sustin un nivel al cursului de 4,15 lei pentru un euro la sfarsitul lui 2010, in timp ce reprezentantii BRD sunt mai optimisti si vad un curs de 3,95-4 lei pentru un euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Valute


Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ianuarie 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Septembrie 2018 | Valute

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

14 August 2018 | Valute

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

24 Iulie 2018 | Valute

Mai multe articole

Inapoi sus