top banner

Prognoze 2010: Cursul euro-leu va scadea usor

30 Decembrie 2009 | Autor: Ramona Iluca

Dupa cresterea abrupta de la inceputul lui 2009, cursul de schimb s-a mentinut intr-un interval relativ ingust, intre 4,2-4,3 lei pentru un euro. In 2010, analistii nu se asteapta la fluctuatii majore, iar majoritatea iau in calcul o apreciere modesta a monedei nationale.
In ultimele luni, factorul politic a avut un cuvant greu de spus in evolutia leului, deoarece punea sub semnul intrebarii respectarea acordului cu FMI. Dupa ce situatia politica s-a stabilizat, iar echipa FMI venita la Bucuresti a declarat ca au fost atinse obiectivele stabilite, leul a inceput sa castige un usor teren in fata euro.

Inceputul de an ar putea aduce o depreciere

“Evolutia cursului de schimb va fi influentata in 2010 in primul rand de evolutia acordului cu FMI. O posibila deraiere a acordului cu FMI ar putea avea consecinte negative asupra economiei si implicit si asupra cursului de schimb”, spune Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.
Masurile ce trebuie luate pentru respectarea acordului cu FMI ar putea deprecia initial leul. Dar, transele de bani de la FMI vor acoperi nevoile de finantare ale Romaniei, echilibrand in cele din urma balanta.
“Vedem probabila o usoara depreciere a leului in primul trimestru din 2010 pana spre 4,4 RON/EUR ca urmare a instabilitatii rezultate in urma implementarii masurilor de reducere a deficitului bugetar convenite cu FMI”, spune Alexandru Chidesciuc, economist-sef la ING.
Un alt factor important in evolutia leului va fi politica fiscala, credibilitatea si implicatiile pe termen lung ale acesteia. Avand in vedere ca ponderea deficitului bugetar in PIB va fi in scadere, impactul se asteapta a fi unul pozitiv, putand duce la o apreciere a monedei nationale.
“Deficitul fiscal va continua sa reprezinte problema majora a Romaniei, necesitatea ajustarii acestuia prin politici cu viziune pe termen mediu si lung fiind cheia succesului in viitor”, afirma Catalina Molnar, economist sef al RBS.

Estimari pentru sfarsitul lui 2010

In linii mari, leul nu mai are motive de depreciere. Ionut Dumitru explica acest lucru prin faptul ca deficitul de cont curent s-a ajustat, datoria externa pe termen scurt s-a redus si corelatia salarii-productivitate s-a imbunatatit, acestea fiind elemente cu influenta pozitiva in evolutia urmatoare a leului.
“In cel mai probabil scenariu, un scenariu in care reuşim sa ne recuplam la cerinţele acordului cu FMI, ne aşteptam la o apreciere a leului către 4,15 la sfârşitul anului 2010, cu o medie de 4,2-4,25”, sustine Ionut Dumitru.
Si previziunea celor de la ING este aproape de acest nivel: “Catre finalul anului, vedem leul intarindu-se pana la nivelul de 4,2 lei/euro”.
Analistii Volksbank sustin un nivel al cursului de 4,15 lei pentru un euro la sfarsitul lui 2010, in timp ce reprezentantii BRD sunt mai optimisti si vad un curs de 3,95-4 lei pentru un euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta