top banner

Ce cumparam: apartamente vechi in centru, apartamente noi sau teren de casa ?

19 Iunie 2007 | Autor: Calin Clinciu

Nu m-am intalnit cu nici un cunoscut in ultimul an care sa nu vrea sa incheie o tranzactie imobiliara. Fiecare are o proprietate de vandut, de cumparat, de inchiriat sau niste bani de investit. Si bineinteles ca toate discutiile porneau de la intrebarile: ce cumpar, e bine sa vand acum, mai cresc preturile, cu banii astia mai bine-mi fac o casa.
Sa le luam pe rand.
Proprietatile vechi vor avea valoare daca sunt situate in centru si daca au o arhitectura deosebita. Este clar ca preturile (150.000-250.000 euro) apartamentelor de bloc construite in anii 90 (Centrul Civic, Piata Alba Iulia, Piata Victoriei) nu mai au potential de crestere, dar, datorita locatiei vor ramane in continuare foarte cautate. De asemenea, vilele din centrul capitalei sunt valoroase (1-5 milioane de euro !) atat datorita locatiei, cat si arhitecturii, iar daca mai sunt si renovate si consolidate devin si mai atractive pentru cumparatori.
Apartamentele noi pornesc din start cu avantajul materialelor, arhitecturii si facilitatilor moderne. Acestea au preturi certificate oarecum de piata si de costurile terenului si materialelor de constructii. Este clar ca in Bucuresti nu putem avea apartamente noi la preturi mai mici de 1000 euro+TVA pe metrul patrat, dar acestea au potential de crestere dat de cerere si de dezvoltarea pietei rezidentiale. Avantajele achizitionarii unui apartament nou sunt deja cunoscute, dar as vrea sa reamintesc numai unul singur: valoarea peste 20 de ani a unui apartament construit dupa 2000 va fi considerabil mai mare ca a unuia construit in anii 70-80.
Ultima varianta este achizitionarea unei locuinte in afara Bucurestiului sau a unui teren pe care sa se construiasca o casa. Cu pretul unui aparatment vechi in oras (80.000-130.000 euro) se poate cumpara un teren in sudul capitalei si ridica lejer in regie proprie o casa de aceeasi suprafata. Desigur aici intervin problemele legate de timp si pricepere, dar economia de bani este substantiala (pana la 40 % din pretul cerut de o firma).
Cu pretul unui apartament nou se poate cumpara o vila finisata in nord, intr-una din zonele la moda: Pipera, Corbeanca, Otopeni, Mogosoaia. Avantajele unei case in afara orasului sunt intimitatea, gradina si aerul curat. Dezavantajele ar fi costurile mai mari de intretinere, de transport si de timp. Costurile cu dusul-adusul copiilor la si de la scoala pot fi destul de ridicate atunci cand ambii parinti sunt foarte ocupati si este nevoie de angajarea unui sofer si / sau de achizitionarea unei masini. Aceste costuri trebuie cantarite foarte bine atunci cand se ia decizia de cumparare a unei locuinte pentru uzul propriu.
Daca se face o investitie imobiliara lucrurile sunt oarecum mai simple: se cauta o proprietate cu potential de crestere si se cumpara inca din faza de proiect. O greseala frecventa este cumpararea unui apartament sau a unei case (sau construirea unei case !) cu scop nedefinit, cum ar fi: “daca-mi place o tin pentru mine, daca nu  o vand sau o inchiriez”. Dupa parerea mea este cea mai paguboasa mentalitate, mai ales ca piata incepe sa se structureze, iar din afacerile imobiliare nu se va mai castiga oricum, oricand si de catre oricine.
Calin Clinciu este analist imobiliar la Euroest Invest .

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul