top banner

Perioada investitiei la bursa face diferenta intre profit si pierdere

16 Martie 2009 | Autor: Marius Serban

Investitorii ce aleg sa investeasca la bursa pe un orizont de timp de minim 5 ani isi diminueaza semnificativ riscul de pierdere si, in paralel, isi sporesc sansele de a obtine castiguri inalte. Extinderea perioadei permite actiunilor sa isi revina dupa perioadele de declin.
 
Din vara lui 2007, actiunile de la BVB au scazut cu aproape 80% (daca luam in calcul indicele BET-C), astfel ca investitiile la bursa au generat pierderi importante investitorilor. Cele mai afectate au fost persoanele care au cumparat atunci cand preturile atingeau maxime istorice.
 
Intr-un astfel de context, populatia ajunge sa creada ca investitia la bursa este mult prea riscanta si ar fi mai bine sa se fereasca de ea pe viitor.
 
Plasamentele bursiere aduc insa cele mai mari castiguri in timp, iar riscul de pierdere poate fi redus foarte mult daca perioada de investire este aleasa corect.
 

Strategii gresite

 
Cumpararea si vanzarea de actiuni la intervale scurte nu este o solutie eficace, mai ales pentru persoanele putin experimentate cu viata bursiera. Aceste strategii genereaza de cele mai multe ori pierderi, la fel ca si luarea unor decizii sub influenta panicii.
 
Succesul este asigurat de alegerea unei perioadei de investire cat mai lungi. In acest caz, chiar daca actiunile scad dupa ce au fost achizitionate, ele vor avea timpul necesar sa-si revina si sa aduca in final castiguri.
 
Acest lucru este confirmat si de evolutiile burselor occidentale. Sa luam cazul bursei de la New York. Indicele S&P 500 a crescut, in medie, cu 4% pe an in perioada 1950-2009.
 
Evolutia nu a fost una lenta, ci dimpotriva: perioade de crestere agresiva au alternat cu cele de scaderi abrupte. La fel s-a intamplat si cu actiunile de la BVB recent, numai ca bursa noastra este mult mai tanara, pentru ca aceste evolutii sa fie constientizate de investitori.
 

Riscul se reduce la investitiile pe termene lungi

 
Ce ne invata bursa americana? In cazul in care un investitor ar fi plasat banii pe 6 luni, pierderea maxima pe care ar fi inregistrat-o in perioada 1950-2009 ar fi fost de 43%, reiese din evolutia indicelui S&P 500.
 
Plasamentele pe 1-2 ani ar fi fost si mai riscante, deoarece pierderea maxima in acest caz ar urca la 50%.
 
Dincolo de orizontul de 3 ani, riscul scade, iar pierderea maxima se limiteaza la 36%, daca investitia se face pe un termen de 5 ani.
 
Pe de alta parte, cu cat perioada de investitie creste, cu atat sporesc sansele de a obtine castiguri mai mari. Randamentul mediu al unui plasament pe 5 ani a fost de 50% la bursa de la New York in perioada analizata, de 5 ori mai mult decat in cazul unei investitii pe 2 ani.
 
In concluzie, plasamentele la bursa au nevoie de timp pentru a-si produce efectele. Cu cat perioada investitiei este mai lunga, riscul de pierdere scade, iar posibilitatile de castig sunt mai mari.
 
 
Randament S&P 500 (perioada 1950-2009)
Perioada investitiei
6 luni
1 an
2 ani
3 ani
4 ani
5 ani
Randament mediu
4%
8%
10%
28%
39%
51%
Randament maxim
39%
53%
54%
120%
172%
220%
Randament minim
-43%
-45%
-50%
-43%
-39%
-36%
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul