top banner

Deficitul de cont curent slabeste ratingul si cursul

31 Ianuarie 2008 | Autor: Marius Serban

Deficitul ridicat de cont curent a facut ca Fitch sa scada pespectiva ratingului de tara pentru Romania, dupa ce in 2007 Standard&Poor’s a luat aceeasi decizie. Cursul leului a crescut imediat dupa aparitia stirii, iar analistii considera ca moneda nationala va fi supusa mai departe unor presiuni de depreciere.
 
Fitch Ratings a schimbat perspectiva ratingului de tara pentru Romania de la « stabil » la « negativ », atat pentru datoria pe termen lung in lei cat si pentru cea in valuta. Cauza: deficitul de cont curent ridicat nu se impaca cu actuala criza financiara internationala. Aceeasi masura a fost luata de Fitch si in cazul Bulgariei, Estoniei si Letonei. « Deficitele externe care erau usor de finantat in perioade cu lichiditate suficienta si apetit la risc ar putea fi mai greu de acoperit ca urmare a crizei globale a creditului. Perspectivele negative reflecta riscurile crescute privind incetinirea fluxurilor de capital si costurile unor ajustari macroeconomice », argumenteaza Edward Parker, head of Emerging Europe sovereigns la Fitch. In urma anuntului, leul s-a depreciat brusc fata de euro, urcand de la 3,70 la 3,72.
 
Potrivit estimarilor agentiei, deficitul de cont curent a atins anul trecut 14% din PIB in Romania, 16% in Estonia, 19,5% in Bulgaria si 25% in Letonia. In 2007, Standard&Poor’s a inrautatit in doua randuri perspectivele ratingului de tara pentru noi, in baza acelorasi motive.
 
Analistii de la Raiffeisen considera ca in acest moment deficitul de cont curent ridica cele mai mari probleme pentru economie, dar si pentru rata de schimb. Ritmul rapid de crestere a salariilor si al creditului neguvernamental, dar si reticenta guvernului de a intari politica fiscala – deoarece 2008 este un an electoral – face putin probabila imbunatatirea pozitiei externe a economiei in perioada urmatoare. Drept urmare, in continuare va exista o presiune de depreciere pe leu.
 
“BNR va creste cel mai probabil rata dobanzii de politica monetara de la 8% la 9% cat mai curand (urmatoarea sedinta a consiliului de administratie avand loc pe 4 februarie) pentru a stopa deprecierea monedei nationale », precizeaza analistii Raiffeisen. In plus, ei subliniaza ca exista zvonuri in piata care atribuie aprecierea leului din ultimele zile pe seama interventiilor BNR pe piata valutara.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul