top banner

Creditele fara avans sunt mai scumpe

17 Iunie 2007 | Autor: Alexandra Popa

Eliminarea avansului minim la creditele imobiliare si ipotecare este insotita de o majorare a costurilor practicate de banci. Prin urmare, clientii ar putea obtine o oferta financiara mai buna, daca accepta in continuare sa contribuie cu 20-25% la achizitia sau constructia locuintei.
 
BRD a schimbat conditiile de creditare, astfel ca avansul minim obligatoriu poate atinge acum si 0%. Pentru a cobori la acest nivel, garantiile ipotecare aduse de solicitant trebuie sa acopera insa cel putin 120% din credit. In caz contrar, banca va finanta doar 80% din investitia imobiliara. Astfel, pentru a cumpara o casa in rate fara avans, clientul este obligat sa aduca garantii suplimentare, pe langa imobilul achizitionat.
 
Totodata, o finantare mai mare inseamna si costuri suplimentare, dobanzile fiind diferentiate in functie de avans si perioada de creditare. Cea mai mica dobanda este 5,75%, fixa doar pe primul an. Ulterior, rata dobanzii fluctueaza in functie de Euribor la 3 luni, la care se adauga o marja de 2,5%. Aceste costuri se aplica doar creditelor ipotecare si imobiliare contractate pe o perioada de pana la 20 ani si pentru care clientul prezinta un avans de minim 20%.
 
Daca avansul ramane la 20%, iar durata de creditare trece de 20 ani, atunci BRD aplica o dobanda de 6% in primul an iar, ulterior, dobanda se ajusteaza dupa Euribor la 3 luni, plus o marja de 2,75%.
 
Creditele fara avans au insa costuri si mai mari. Astfel, cei care doresc un credit cu un avans de 0% pe o perioada cuprinsa intre 20 si 30 ani vor plati in primul an o dobanda de 6,25% iar ulterior dobanda a fi calculata in functie de Euribor la 3 luni + 3%. In prezent, rata Euribor se situeaza in jurul valorii de 4,1%, ceea ce inseamna ca dupa expirarea perioadei de acomodare, clientii vor plati o dobanda de 7,1% (daca dobanzile interbancare nu se modifica).
 
BRD nu este singura banca ce diferentiaza cosul creditului in functie de nivelul avansului. La fel procedeaza si Volksbank, care a primit recent aprobarea de la BNR pentru noile conditii de creditare. Ele vor fi aplicate de la inceputul lunii iulie, spun reprezentantii bancii. Ca si in cazul BRD, Volksbank permite finantarea fara avans a achizitiilor imobiliare. Insa, daca nivelul avansului scade de la 25% la 15%, atunci banca majoreaza comisionul de risc de la 0,1% la 0,165% pe luna (aplicat la sold), iar eliminarea avansului urca acest comision pana la 0,225%. In plus, Volksbank acorda credite imobiliare fara avans numai clientilor care inregistreaza venituri lunare de peste 2.250 euro pe familie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cu cât vor crește dobânzile la credite în lei din octombrie?

Cu cât vor crește dobânzile la credite în lei din octombrie?

Datorită decalajului de raportare, IRCC calculat pentru primul trimestru a rămas la aceeași valoare cu cea de la finalul anului trecut (5,55%), însă din octombrie va urca cu jumătate de punct procentual.

03 Iul 2025 | Credite imobiliare
E cazul să ne refinanțăm în lei creditele în euro?

E cazul să ne refinanțăm în lei creditele în euro?

După o lungă hibernare, cursul euro-leu dă semne că revine la viață, dar mare atenție și la dinamica dobânzilor interbancare în lei.

15 Mai 2025 | Credite imobiliare
De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul