BRD a reusit si in 2008 sa-si majoreze sanatos profiturile, desi intr-un ritm mai lent decat in anii precedenti. Rentabilitatea capitalurilor proprii este de asemenea in scadere, dar se mentine la un nivel destul de inalt. Atat conducerea bancii, cat si analistii cred ca actiunile BRD sunt subevaluate.
In 2008, BRD a obtinut un venit net bancar de 3,2 miliarde lei, cu 27% mai mare decat in 2007. Dinamica lor a suferit insa o cadere importanta, deoarece in urma cu un an, ritmul de crestere era de 42%.
Veniturile nete din dobanzi au avansat cu putin peste 20%, in conditiile intensificarii competitiei in sistemul bancar. In schimb, veniturile nete din comisioane si cele din operatiuni valutare s-au majorat cu mai mult de 30%.
Cheltuielile generale au crescut si in acest an mai lent decat veniturile. Ele s-au majorat cu 23% in 2008, in conditiile in care costurile au fost inghetate la mijlocul anului trecut.
Investitiile s-au ridicat la 64 milioane euro, mentinandu-se la un nivel inalt, la fel ca in perioada 2006-2007.
BRD va aduce profituri si in 2009
Profitul net al companiei s-a ridicat la 1,35 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 48% fata de anul anterior. O mare contributie la acest rezultat il au insa si veniturile incasate din vanzarea participatiei la Asiban. Fara aceasta componenta, profitul net realizat de BRD ar fi crescut cu 23%, dinamica fiind in scadere fata de anii anteriori.
Cu toate acestea, rentabilitatea financiara a bancii (ROE) (masoara performanta resurselor angajate in procesul de exploatare) s-a ridicat in 2008 la 32,8%. Si aici se observa o tendinta de scadere, dupa o perioada de crestere continua. In 2007, ROE a fost de 43%.
Reprezentantii bancii considera ca si in 2009, BRD Groupe Societe Generale va obtine profit. “De departe vom avea un profit bun si pe 2009. Nu se poate pune problema de pierdere”, a afirmat Sorin Popa, director general adjunct al BRD.
La bursa, actiunile BRD sunt subevaluate
Cu toate ca indicatorii bancii nu par a fi afectati de criza din sectorul bancar, titlurile BRD au cunoscut in ultimul an o scadere de peste 70% la bursa de la Bucuresti, o actiune BRD ajungand sa valoreze 5,45 lei.
“Aceasta stare a bursei este total irationala si consider ca nu exista nicio legatura intre cotatiile de la BVB si valoarea reala a BRD”, afirma Patrick Gelin.
De aceeasi parere este si Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital. El crede ca fundamental pretul este foarte mic, dar este greu de estimat un pret corect al actiunii in conditiile de fata. “Cand comparam cu ce se intampla in regiune, evolutia actiunilor BRD la bursa este una normala, chiar daca bancile mari din Europa si SUA au inregistrat rezultate mult mai proaste”.
Lupsan considera ca rezultatele BRD sunt peste asteptari si vede un potential de crestere pe termen mediu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News