top banner

BNR salta dobanda la 8%

07 Ianuarie 2008 | Autor: Marius Serban

Presiunile inflationiste au fortat banca centrala sa majoreze rata dobanzii cu 0,5 pp – pana la 8% - inca din prima sedinta de politica monetara din acest an. Noi actiuni similare sunt asteptate in lunile urmatoare, care vor genera un val de majorari la dobanzile in lei de la credite si depozite.
 
Rata inflatiei a ajuns de 6,67% in noiembrie 2007, de la mai putin de 4%, cat se inregistra la mijlocul anului trecut. Iar, cresterea se pare ca nu se va opri aici. Analistii estimeaza ca in urmatoarele luni, inflatia ar putea atinge pragul de 7%, in conditiile in care BNR si-a stabilit o tinta de 3,8% (+/- 1 pp) pentru finele acestui an.
 
Pentru a calma presiunile inflationiste, banca centrala a luat pe 7 ianuarie decizia de a majora rata dobanzii de politica monetara de la 7,5% la 8%. Aceasta este a doua crestere consecutiva, prima avand loc la 1 noiembrie 2007, cand a avut loc o majorare tot cu 0,5 pp.
 
« Perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au inrautatit in contextul amplificarii riscurilor macroeconomice, cu precadere a celor legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, precum si a incertitudinilor referitoare la atitudinea investitorilor fata de pietele emergente », se arata in comunicatul BNR. In acest context, consiliul de administratie al bancii centrale considera ca este esential ca actualul derapaj al inflatiei sa nu genereze relaxari ale politicii salariale si fiscale.
 
Cresterea de dobanda va ajuta in primul rand leul sa faca mai bine fata crizei de pe pietele financiare internationale. Aceasta a cauzat in ultimele luni o depreciere abrupta a monedei nationale, care a alimentat apoi negativ inflatia, prin intermediul preturilor la bunurile de import.
 
Cursul nu a reactional insa foarte mult in urma deciziei BNR. “Reactia pietei a fost destul de limitata, moneda nationala atingand pragul de suport de 3,58 fata de euro imediat dupa anunt, deoarece decizia BNR este deja inclusa in preturile de tranzactionare de catre jucatorii din piata », precizeaza Melania Hancila, analist la BCR. Ea crede ca daca leul se va mentine slab, banca centrala ar putea urca din nou dobanda cheie - la 8,5% - pana la finele primului trimestru din acest an.
 
Masura luata de BNR este de asteptat sa genereze in timp o ajustare in acelasi sens a dobanzilor la creditele si depozitele in lei. In timp ce deponentii vor fi avantajati, deoarece castigurile lor vor spori, cei care s-au imprumutat in lei vor plati rate mai mari. Iar, de aceasta data, persoanele care au luat credite in valuta se pare ca au acelasi interes ca si banca centrale: ambele parti vor ca deprecierea leului sa se opreasca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia
Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Starea economiei aminteste tot mai mult de situatia din 2009

Pentru fiecare 100 de lei colectati de stat, cheltuielile bugetare sunt de 118 lei, iar ponderea cheltuielilor cu dobanzile la datoria publica a depasit 5%.

25 Iun 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul