top banner

Dolarul ar putea stabili un nou minim istoric fata de euro

02 Aprilie 2007 | Autor: Marius Serban

In ultimele saptamani, dolarul american s-a depreciat intr-un ritm lent fata de moneda unica. Dupa declaratia facuta de Federal Reserve cu ocazia sedintei de politica monetara, dolarul a depasit pentru scurt timp nivelul atins la sfarsitul anului trecut, iar acum se tranzactioneaza in zona de minim a ultimilor doi ani.
 
La inceputul lunii, dolarul a profitat de pe urma tensiunilor politice aparute la nivel global. In astfel de situatii, moneda americana este perceputa ca un activ de rezerva, ceea ce a permis aprecierea sa. Pe masura ce situatia s-a calmat, aspectele fundamentale care influenteaza piata valutara au inceput sa-si spuna cuvantul. Stirile negative despre economia americana au culminat cu sedinta de politica monetara a Fed-ului. Spre deosebire de intalnirea anterioara, cand declaratiile oficiale indreptateau analistii sa se astepte la cresterea ratei dobanii, de aceasta data, Fed a promovat o atitudine echilibrata, lasand sa se inteleaga ca este posibil ca dobanzile sa evolueze in ambele directii.
 
“Faptul ca banca centrala a semnalat pietei posibilitatea unei reduceri de dobanda poate fi interpretat ca un semnal de crestere a temerilor bancii centrale cu privire la evolutia economiei », apreciaza analistii de la Erste Bank. Ei se asteapta ca in luna iunie sa aiba loc o prima reducere a ratei dobanzii la dolari. In aceste conditii, minimul istoric atins de raportul EUR/USD la sfarsitul lui 2004 (1,3650) ar putea fi in curand testat, mai ales ca in trimestrul II, stirile negative depre economia americana s-ar putea inmulti daca activitatea economica din Statele Unite isi mentine actuala tendinta.
 
Intarirea monedei unice fata de dolar ar putea conduce la o evolutie similara si fata de leu. Raiffeisen Bank estimeaza ca raportul EUR/RON ar putea urca pana la 3,40 la mijlocul anului, iar pe final de an, cotatiile s-ar putea stabiliza la 3,45.
 
In ultimele zile, leul s-a depreciat ca urmare a publicarii unui raport de catre o banca straina care prognoza o posibila diminuare a ratingului de tara pentru Romania. Concluzia era sustinuta prin cresterea dezechilibrelor economice, in special a deficitului de cont curent. In urma acestei stiri, euro a crescut pana la 3,36 lei. « Aceasta arata ca potentialul de apreciere a leului a devenit foarte limitat si riscurile principale sunt legate acum de depreciere », afirma Martin Stelzeneder, analist la Raiffeisen Bank Austria. El crede ca o diminuare a riscului de tara este putin probabila in acest moment, insa dezechilibrele macroeconomice impiedica in mod clar orice imbunatatire a calificativelor. De asemenea, intr-un comunicat recent, Moody’s a precizat ca nu intentioneaza sa reduca ratingul de tara pentru Romania pe termen scurt.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta