top banner

Leasingul devine mai sigur

29 Martie 2006 | Autor: Bogdan Barligea

Activitatea societatilor de leasing va deveni mai sigura, ca urmare a noilor reglementari legislative din acest an. Oamenii vor putea merge cu mai multa incredere catre acest sector, care va fi supravegheat de BNR.
Institutiile financiare nebancare (IFN) au intrat anul trecut in atentia Bancii Centrale, care a dorit o reglementare a acestei activitati. In doar cativa ani, intermedierea nonbancara a ajuns la peste 2 miliarde de euro, devenind o alternativa la creditul bancar.
Numai activele societatilor de leasing financiar reprezinta aproape 9% din totalul activelor bancare, conform estimarilor BNR. Daca se adauga si activele celorlalte entitati financiare nebancare (case de amanet, case de ajutor reciproc, societati de consumer finance) se ajunge la o pondere de 15%.
Ordonanta Guvernului 28/2006, care reglementeaza activitatea IFN, va permite BNR sa supravegheze acest sector. Se doreste asfel evitarea aparitiei unor cazuri precum MTS Leasing.
?Vrem sa incurajam acest sector, sa ii dam o baza solida?, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unui seminar. Banca Centrala vrea ca noile reglementari sa asigure, pe langa stabilitatea financiara, si o concurenta loiala cu bancile, in principal pe partea de acordare a creditelor.
Printre cerintele impuse IFN se numara existenta unui capital propriu minim de 200.000 euro si efectuarea de raportari catre BNR si respectarea unor reguli prudentiale.
Conducatorii si administratorii trebuie sa indeplineasca si o serie de criterii de calificare si experienta profesionala. Calitatea actionarilor trebuie sa corespunda nevoii garantarii unei gestiuni prudente si sanatoase a societatilor. In acest mod, firmele de leasing, si IFN in general, vor da mai multa incredere clientilor.
?Noile reglementari vor da in primul rand siguranta, pentru ca o persoana care investeste uneori banii putini pe care ii are, va avea o autoritate care are grija acestei investitii. In al doilea rand, activitatea firmelor este mai transparenta, pentru ca ordonanta te obliga sa spui cine esti, ce capital detii si sa ai niste norme interne care respecta legea?, considera Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei de Leasing Bancar.
Actorii din piata institutiilor financiare nonbancare sunt de acord ca o astfel de reglementare este necesara. Pana la sfarsitul lunii octombrie BNR va trebui sa emita normele de aplicare a ordonantei.
Din punct de vedere al costurilor, noile reglementari nu vor aduce schimbari pentru clientii IFN. Modificari in acest sens ar putea apare o data cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cand s-ar putea introduce taxe noi, spun reprezentantii societatilor de leasing.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia
La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia
Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.

13 Sep 2023 | Banii si economia
Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.

22 Aug 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul