top banner

Rompetrol: actionarii nu cad de acord in privinta pretului pentru delistare

29 Ianuarie 2010 | Autor: Ionut Dumitriu

CNVM a respins oferta propusa actionarilor minoritari de la Rompetrol Rafinare (RRC), in vederea delistarii companiei. Pretul de 0,0625 lei/actiune este considerat prea mic raportat la valoarea activului net si incalca prevederile legale. Actionarii minoritari ar dori ca pretul sa fie apropiat de cel la care KazMunaiGaz a cumparat Rompetrol.

Compania petroliera kazaha KazMunaiGaz (KMG) a preluat in a doua parte a lui 2007 un pachet de 75% din actiunile grupului Rompetrol, devenind astfel indirect actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare (RRC), precum si a Rompetrol Well Service (PTR) si Rompetrol SA.

Legislatia pietei de capital prevede ca la schimbarea actionarului majoritar al unei companii listate, noul majoritar trebuie sa deruleze o oferta de preluare pentru toate actiunile pe care nu le detine.

Pretul propus nu respecta cerintele legale

Grupul Rompetrol a depus o oferta de preluare, insa aceasta a fost respinsa miercuri 27 ianuarie de CNVM in cazul Rompetrol Rafinare. Motivul deciziei fiind faptul ca aceasta nu respecta dispozitiile legale privind criteriile de determinare a pretului.

“In conformitate cu dispozitiile art. 204 alin. 2 din Legea nr. 297/2004, pretul minim ce trebuie oferit in cadrul ofertei publice obligatorie de preluare a S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanta este cel putin egal cu valoarea activului net contabil conform ultimei situatii financiare auditate depuse la CNVM, aferente datei de 31.12.2008, respectiv 0,0741 lei/actiune”, se arata in decizia comisiei.

CNVM a mai decis ca ofertantul The Rompetrol Group NV Olanda are obligatia sa depuna pana la data de 1 februarie 2010 documentatia necesara derularii ofertei la pretul minim determinat in conformitate cu prevederiile legale.

Rompetrol Group intentiona sa plateasca pentru preluarea integrala a Rompetrol Rafinare un pret de 0,0652 lei/actiune. Cea mai recenta cotatie a titlurilor RRC, stabilita in sedinta de miercuri, este de 0,0618 lei/actiune.
Actiunile RRC vor ramane oprite de la tranzactionare, pana la data depunerii de catre Rompetrol Group a noii oferte si analiza acesteia de catre comisie, a mai hotarat CNVM.

Actionarii minoritari cer un pret dublu

La Rompetrol Rafinare (RRC) s-a constituit deja o asociatie a actionarilor, din care face parte si senatorul UDMR Attila Verestoy. El a anuntat ca va depune plangeri la Comisia Europeana pentru sanctionarea incalcarii reglementarilor comunitare, in cazul in care oferta publica de preluare obligatorie nu se va derula la un pret corect.

Actionarii minoritari de la RRC considera ca KMG ar trebui sa ofere 150 milioane de euro pentru 25% din Rompetrol Rafinare. Ei isi sprijina argumentatia pe faptul ca pretul corect al actiunii RRC trebuie sa fie in acord cu pretul de 1,7 miliarde dolari platit de KMG pentru intregul grup.

Aceasta ar insemna ca RRC ar valora cam 600 milioane euro, adica aproape dublu fata de capitalizarea actuala de pe bursa. Cu alte cuvinte, minoritarii ar fi multumiti cu un pret dublu fata de cotatia actuala de la BVB - in jur de 0,06  lei/actiune.

KazMunaiGaz are de rascumparat si obligatiunile statului

Reprezentantii companiei KazMunaiGaz (KMG) au declarat intr-o conferinta de presa in decembrie ca doresc delistarea celor doua societati.

“Intentionam sa scoatem de la bursa cele doua societati (n.r. - PTR si RRC). Daca actionarii minoritari vor sa ramana cu noi, nu avem nici o problema” a declarat Dimitri Grigoriev, director financiar al KMG, in cadrul conferintei.

Pe langa banii pe care trebuie sa-i plateasca actionarilor minoritari, KazMunaiGaz Kazahii ar trebui ca in 2010 sa rascumpere obligatiuni de 600 milioane dolari detinute de statul roman. Aceste obligatiuni reprezinta datoriile istorice ale rafinariei Petromidia la momentul privatizarii ce au fost convertite in obligatiuni cu avizul guvernului Nastase si pentru care rafinaria a platit semestrial dobanzi consistente.

Daca nu ar rascumpara obligatiunile, statul roman ar redeveni actionar majoritar al Petromidia. De aceea, KMG are toate motivele sa faca eforturi financiare suplimentare pentru a rascumpara obligatiunile convertibile detinute de statul roman.

Acest articol nu constituie o recomandare de investitii

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul