top banner

Alimentele decid inca o data soarta inflatiei

11 Decembrie 2007 | Autor: Marius Serban

Dupa ce in ultimii ani, inflatia cunoscut o tendinta de scadere in noile state ale UE, recent tendinta s-a inversat, inclusiv in Romania. Un raport realizat de Erste Bank arata ca la noi acest fenomen este cauzat in principal de scumpirea produselor alimenare. In 2006, insa, aceste produse au avut principalul merit pentru reducerea inflatiei.
 
Evolutia recenta a preturilor a surprins intreaga Europa. In zona euro, inflatia a urcat la 2,6% in luna octombrie (in termeni anuali), fata de 1,7% in august. O situatie similara s-a produs si in Europa Centrala si de Est, unde preturile au avansat ceva mai mult, in special in Romania si Ungaria. In plus, problemele sunt departe de a se sfarsi deoarece se estimeaza ca inflatia in zona euro va urca spre nivelul de 3%.
 
Analistii de la Erste Bank apreciaza ca, la nivel regional, rolul principal in acest scenariu il joaca pretul petrolului. De la 60 dolari/barilul in prima jumatate a acestui an, cotatiile au crescut la 80 dolari in octombrie si la 90 dolari in noiembrie. Pretul mai ridicat al petrolului s-a transmis apoi in costul carburantilor, majorand costurile cu transportul cu aproape 3 puncte procentuale. Si avand in vedere ca ponderea acestor costuri in cosul de consum este de 10-15%, pretul petrolului explica cresterea inflatiei din ultima perioada cu 0,3-0,4%.
 
Evolutia inflatiei in Europa Centrala si de EstCel de-al doilea factor inflationist il reprezinta preturile la produsele alimentare, care au afectat cel mai mult tarile din Europa Centrala si de Est. Aici, scumpirile au fost de 6-12% in ultimele 12 luni, fata de numai 3,9% in zona euro. Totodata, ponderea mai mare in cosul de consum a acestor produse a facut ca inflatia sa creasca mai rapid. Dupa acest criteriu, Romania are cea mai mare pondere – de 36% - in timp ce restul tarilor din Europa Centrala si de Est – au o pondere de 17-20%. Din acest motiv, scumpirea produselor alimentare a avut un impact mai mare la noi asupra inflatiei agregate, efecul fiind estimat la aproape 3 puncte procentuale. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la paine si cereale (+11,8%), uleiuri (+26,2%), fructe (+17,3%) si legume (+30,9%).
 
Merita semnalat insa ca, in 2006, cand BNR a repurtat marele succes impotriva inflatiei, produsele alimentare au fost arma ascunsa. Aceste preturi s-au majorat cu numai 1% pe parcursul anului. Iar, cum ponderea lor in cosul de consum este semnificativa, ele au facut posibila reducerea inflatiei la 4,87% in 2006. Interesant este ca produsele alimentare - cum ar fi legumele, fructele, ouale - sunt incluse de BNR in categoria preturilor volatile, pe care nu le poate controla. Dar, tocmai acestea decid in fiecare an soarta inflatiei si in ce masura banca centrala isi atinge obiectivul sau fundamental – stabilitatea preturilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul