top banner

Bursa si-a continuat declinul si in ianuarie

05 Februarie 2009 | Autor: Cristi Dudu

Bursa de la Bucuresti a continuat trendul descendent pe care s-a inscris inca din iulie 2007, inregistrand o corectie de circa 24% in luna ianuarie. In acelasi timp in contextul scaderii cotatiilor si a lipsei de interes a investitorilor, lichiditatea si capitalizarea pietei romanesti de capital s-au ajustat pana la valori specifice anului 2004.
 
BET-XT, indicele principal al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut in luna ianuarie cu 23,7% dupa ce in 2008 acesta s-a ajustat 76,3%. Scaderea celorlalti indici bursieri a fost comparabila, marcand faptul ca in ianuarie la BVB s-a inregistrat o corectie a cotatilor mai agresiva decat celelalte piete de capital din regiune asa cum a fost de altfel cazul si pe ansamblul anului trecut.
 
Exista insa si actiuni intre cele mai lichide care au inregistrat aprecieri substantiale ale cotatiilor in ianuarie, precum este cazul Azomures (AZO) si Rompetrol Rafinare (RRC). Cotatiile acestor titluri s-au apreciat cu 45% si respectiv 30,3%.
 
In cazul Azomures explicatia acestei recuperari consistente consta in anuntul de reluare al activitatii companiei, in timp ce in cazul Rompetrol Rafinare stirea privind pretentia unui investitor financiar ca grupul Rompetrol sa lanseze o oferta obligatorie de preluare a actiunilor care nu sunt in posesia sa a alimentat sperantele investitorilor in realizarea unor castiguri nesperate dintr-o astfel de operatiune.
 
Evolutiile celor doua companii demonstreaza ca si in conditiile unei piete a actiunilor ce se inscrie in mod abrupt pe un trend descendent, pot fi identificate de catre investitori titluri castigatoare pe termen scurt. Aceasta, evident in conditiile asumarii unor riscuri investitionale in acord cu vremurile tulburi pe care le traverseaza in acest an toate pietele financiare.
 
De remarcat ca in ianuarie bancile au continuat sa fie intre cele mai afectate titluri listate, BRD inregistrand o corectie de 30%, in timp ce dupa reluarea la tranzactionare, Banca Transilvania a ajuns la sfarsitul lunii la o capitalizare mai mica de 200 milioane de euro.
 

Lichiditatea si capitalizarea, la nivelul anului 2004

 
Odata cu scaderea preturilor, si capitalizarea bursiera a companiilor a avut de suferit, in prezent capitalizarea BVB si a pietei Rasdaq scazand la 11,5 miliarde euro, in conditiile in care la sfarsitul anului 2007 aceasta era de 31,6 miliarde euro.
 
Daca in ianuarie 2008 nivelul mediu al lichiditatii se ridica la aproape 50 milioane de lei, in ianuarie 2009 acesta a ajuns sa fie de numai 12,47 milioane lei. Acest nivel reprezinta un regres cu 14.8% chiar si raportat la nivelul lichiditatii ce s-a inregistrat in ultima luna a anului trecut. La un nivel al tranzactiilor medii zilnice de 3 milioane de euro pe sedinta (BVB si piata Rasdaq), piata romaneasca s-a intors la nivelul anului 2004, cand media anuala inregistrata a fost de 2,9 milioane euro pe sedinta.
 
Diferentele arata ca investitorii continua sa fie pesimisti, in timp ce jucatorii straini nu au gasit argumente sa revina in piata chiar si in conditiile unor preturi foarte joase ale cotatiilor bursiere. Din acest punct de vedere, stirile ingrijoratoare la nivel macroeconomic nu au dat sperantele unei intoarceri de trend pe termen mediu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii
Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul