Pana in prezent, Raiffeisen Banca pentru Locuinte a primit doar 30% din primele aferente anului trecut de la Ministerul Economiei si Finantelor, au precizat oficialii bancii. Conform legii, sumele ar fi trebuit sa fie virate cel tarziu pe 31 martie. Nici in 2006, Finantele nu au respectat deadline-ul, amanand platile cu o luna.
Intarzierea din acest an a fost cauzata si de faptul ca a trebuit implementata o noua aplicatie informatica pentru a permite identificarea unica a beneficiarilor. Programul era necesar pentru a verifica daca un client a semnat contracte de economisire-creditare la ambele banci care functioneaza in prezent – Raiffeisen BpL si HVB BpL – astfel incat sa nu poata primi o prima de la stat mai mare decat pragul maxim.
Nivelul primei este egal cu 15% din suma economisita, dar nu mai mult de echivalentul a 120 euro. Pentru persoanele in varsta de pana la 35 ani, plafonul maxim al primei este ridicat la 135 euro, cele care au un copil – primesc cel mult 140 euro, cele cu doi copii – 145 euro, iar cele cu trei copii – 150 euro.
Principalele destinatii ale creditelor locative sunt modernizarile si achizitiile de locuinte si intr-o masura mai mica finantarea constructiilor de case, a spus Luminita Manolache, vicepresedinte la Raiffeisen BpL. Valoarea medie a unui contract se ridica 15.000-16.000 euro.
In prezent, Raiffeisen BpL lucreaza la intocmirea noilor conditii de creditare. Conducerea institutiei estimeaza ca norme interne vor fi finalizate la sfarsitul lunii iunie, cand vor fi trimise la BNR. « Vom adopta un sistem mai bun de apreciere a bonitatii clientilor. Gradul de indatorare se va schimba. Caracteristica produsului nostru este si perioada de economisire astfel ca putem sa cunoastem mai bine clientul decat alte bancii », afirma Manolache, argumentand de ce banca poate accepta ca gradul de indatorare al clientilor sa creasca.
Inainte de a obtine creditul, clientul trebuie sa economiseasca 50% din suma contractului. Iar, suma pe care o depune in perioada de economisire va fi egala cu rata lunara pe care o va rambursa in perioada de creditare. Prin urmare, daca un client reuseste sa economiseasca regulat o perioada de cativa ani, el dovedeste in acest fel ca in pricipiu nu va avea probleme nici atunci cand va trebui sa ramburseze creditul.
Perioada minima de economisire este 18 luni, insa a banca a creat si un produs care permite clientilor sa beneficieze de finantare dupa numai 3 luni. Conditia este ca suma economisita in acest interval sa ajunga la 50% din valoarea contractului. Banca poate acorda apoi un credit intermediar, pentru intreaga valoare a contractului la o rata a dobanzii de 7,5% in lei. Tinand cont si de comisioanele aferente, DAE la acest credit este de 10,6-10,7%. Clientul plateste doar dobanda, iar dupa ce expira perioada minima de economisire, creditul intermediar se stinge si se inlocuieste cu creditul locativ, acordat la o rata a dobanzii de 6%.
In prezent, 75% dintre imprumuturile acordate de banca sunt de tip intermediar. Acest lucru este insa pe cale sa se schimbe, deoarece pe masura ce tot mai multi clienti se apropie de sfarsitul perioadei de economisire, ei vor avea dreptul sa solicite creditul locativ standard.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News