top banner

Analistii pariaza pe un leu puternic in urmatoarele luni

13 Mai 2009 | Autor: Alexandra Popa

In perioada urmatoare, analistii financiari nu vad niciun motiv pentru ca leul sa nu se mentina in actualele coordonate, fiind posibila chiar o usoara apreciere. Emotiile vor reveni peste 6 luni, cand FMI va analiza respectarea acordului de catre Romania, pentru a elibera a doua transa de bani. Nerespectarea conditiilor ar duce cursul in sus.
 
"M-as mira sa vad un curs peste 4,3 - 4,4 lei pentru un euro in 2009", declara Radu Craciun, director de investitii la Eureko, aducand ca si argumente scaderea spectaculoasa a deficitului extern si impactul puternic pozitiv de pe pietele internationale.
 
"In mod normal, cursul ar trebui sa stea intre 4,1 si 4,2 lei pentru un euro", precizeaza Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.
 
Acesta pune impulsul de apreciere din ultima saptamana pe seama unei euforii pe pietele financiare internatonale.
 

Greul pare ca a trecut

 
"Sunt ceva semne ca poate am atins fundul crizei si urmeaza o imbunatatire. Indicatorii sunt ceva mai buni, iar in SUA au fost saptamana trecuta rezultate care au depasit asteptarile", mentioneaza Dumitru.
 
Si analistii ING Bank au mai multa incredere in leu decat in trecut si si-au modificat previziunile pentru urmatoarea perioada.
 
"Pe termen scurt, vedem un curs de 4,15 lei pentru un euro. Nu excludem insa nici un minim de 4 lei pentru un euro", spune Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank.
 

Nerespectarea acordului cu FMI va prabusi leul

 
Analistii nici nu vor sa se gandeasca la posibilitatea ca Romania sa nu indeplineasca conditiile impuse de FMI si sa nu primeasca a doua transa. Acest lucru ar duce la o prabusire a monedei nationale.
 
"Momentul cel mai greu pentru leu este cand va fi urmatoarea evaluare de la FMI, cand se va urmari implementarea conditiilor impuse", a precizat Dumitru, facand referire la legea unica a salariilor, legea pensiilor si modificarile din domeniul fiscal.
 
"Sunt 3 domenii importante care nasc discutii intre politicieni, iar daca nu primim a doua transa va fi un moment foarte greu pentru leu. Eu mizez totusi pe indeplinirea conditiilor impuse", precizeaza Dumitru.
 
Transele finantarii acordate de FMI sunt acordate din sase in sase luni, in functie de indeplinirea anumitor conditii. Prima transa, de 5 miliarde euro, a fost virata catre autoritatile din Romania pe 5 mai.
 

Unii analisti raman pesimisti

 
Chiar daca pe termen scurt, analistii ING Bank vad chiar o apreciere a leului, pentru a doua jumatate a anului, prognozele au ramas la fel de pesimiste: cursul euro-leu va ajunge la 4,7!
 
"Prognozele noastre nu s-au modificat. Vedem o depreciere semnificativa in a doua jumatate a anului, iar cursul va ajunge la 4,7 lei pentru un euro", a precizat Vlad Muscalu, economist la ING Bank.
 
Motivul principal invocat este schimbarea opticii bancii centrale, care isi va muta atentia de la inflatie la sustinerea activitatii economice. Injectarea de lichiditati in piata, scaderea dobanzii de policita monetara vor duce la o scadere generala a dobanzilor in piata, ceea ce va face leul mult mai putin atractiv pentru investitori.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta