Fondurile de pensii se vand ca painea calda

Daca la inceputul lui 2008, piata pensiilor private numara 18 administratori, in prezent, numarul acestor s-a redus la 14. In plus, au fost anuntate noi fuziuni care se vor finaliza in acest an, astfel ca numarul jucatorilor se va reduce si mai mult. Bancile au fost principalele entitati care s-au retras din piata.
 
Piata fondurilor de pensii obligatorii strange randurile in ultima vreme, o serie de actori luand decizia sa se retraga. Nu mai putin de 4 banci au renuntat pana acum la acest business.
 
Cel mai recent caz este cel al Bancii Transilvania, care a anuntat pe 7 ianuarie 2009 ca isi va vinde participatia de 50% detinuta la BT Aegon catre grupul olandez Aegon. Tranzactia valoreaza aproximativ 11 milioane de euro si va fi finalizata conform estimarilor bancii in trimestrul II al acestui an.
 
Banca Transilvania a motivat retragerea din actionariatul BT Aegon prin faptul ca intentioneaza sa isi concentreze eforturile in principalul sau domeniu de activitate, cel bancar.
 
In decembrie 2008, a avut loc iesirea Bancpost de pe aceasta piata. Fondul Bancpost va fi inghitit de catre Interamerican Pensii, tranzactia urmand sa se finalizeze dupa obtinerea tuturor aprobarilor. Banca va asigura mai departe un canal de vanzare pentru pensiile Interamerican prin reteaua teritoriala.
 
In urma fuziunii, Interamerican Pensii ar urma sa detina peste 260.000 participanti si sa atinga o cota de piata de 5,56%.
 

BCR are intentii de achizitie

 
La sfarsitul lui septembrie 2008, BCR Pensii si-a anuntat intentia de a cumpara Omniasig Pensii printr-o tranzactie ce s-ar ridica la 13 milioane de euro. Achizitia a fost blocata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care a dat insa garantii ca tranzactia va putea fi efectuata ca fuziune intre cele doua fonduri si nu ca preluare.
 
De asemenea, BCR Pensii ar urma sa administreze si activele fondului de pensii facultative administrat in prezent de BCR Asigurari de Viata. Oficialii BCR Pensii estimeaza finalizarea tranzactiei in cel de-al doilea semestru al anului 2009.
 
La acestea se mai adauga si retragerea din piata a patru administratori inca dinainte de a avea active in administrare – MKB Romexterra Pensii, AG2R Pensii, Marfin Pensii si Zepter Pensii.
 

De ce se retrag bancile?

 
Unul din motivele pentru care bancile se retrag este ca administrarea fondurilor de pensii nu reprezinta activitatea de baza a unei banci, spune Crinu Andanut, directorul general al Allianz Tiriac Pensii.
 
"Cele care se retrag acum din aceasta activitate sunt banci mici care nu au reusit sa adune o baza insemnata de participanti si implicit de active”, afirma Andanut.
 
Aceleasi motive legate de numarul mic de participanti atrasi sunt mentionate si de Simona Ditescu, CEO al BCR Pensii.
 
Momentan, in piata sunt 14 administratori, dar daca luam in calcul fuziunile anuntate, numarul acestora ar scadea la 11. In plus, pe parcursul anului pot avea loc si alte achizitii.
 
“BCR Pensii se afla in discutii in vederea fuzionarii si cu alte fonduri de pensii, dar inca nu stim daca acestea se vor perfecta pana la sfarsitul anului curent”, a precizat Simona Ditescu.
 
Sunt justificate inca cel putin doua fuziuni, insa vanzatorii si cumparatorii potentiali vor “bate palma” mai greu in acest an, datorita unui ecart prea mare intre asteptarile fiecarei parti privind pretul, apreciaza Emilia Bunea, director general al ING Fond de Pensii.
 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Pensii


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

GHIDURI


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Inapoi sus