Din cauza decalajelor foarte mari intre dobanda la un credit contractat acum cativa ani si unul contractat astazi, bancile au creat posibilitatea clientilor de a-si schimba creditul vechi cu unul nou la o rata de dobanda mai mica. Acest lucru se poate face printr-un credit de refinantare.
Chiar daca dobanzile la lei si euro au scazut in ultima perioada, multi clienti care au luat credite acum doi, trei ani au observat ca aceasta modificare nu a fost procesata si la creditele lor. Pentru a putea avea o justificare legala, bancile lanseaza produse asemanatoare dar sub un alt nume. In aceste conditii, chiar daca exista credite in lei cu dobanzi de 8,5%, 9,5% sau 10,9% majoritatea creditelor aflate in procesul de rambursare au ramas cu dobanzi de 18%, 20% si chiar 27%, cu toate ca in contract se stipuleaza ca dobanda este variabila in functie de evolutia pe piata a acesteia.
Contractul standard de creditare este intocmit de o armata de juristi bine pregatiti care i-au in considerare si aceste aspecte. Astfel, bancile pot lejer argumenta ca „dobanda noua este pentru alt tip de credit” sau ca „dobanda a fost deja ajustata la valoarea sa actuala insa marja de dobanda specificata in contract a ramas aceeasi. Noile credite au marje de dobanda mai mici si din acest motiv si dobanda lor este mai mica.”
Pentru a contracara aceste neajunsuri, bancile mai mici au impus pe piata creditul pentru refinantare in dorinta de a castiga rapid clienti. Cu ajutorul acestuia, populatia poate contracta un nou credit de la o alta banca, in conditii mult mai avantajoase fata de cel initial. Aproape orice banca acorda astazi astfel de credite, atat pentru destinatii imobiliare cat si pentru imprumuturi de nevoi personale cu ipoteca. Acestea ofera clientilor sai posibilitatea refinantarii mai multor credite aflate in derulare, cu conditia ca suma refinantata sa se incadreze in noile conditii.
Procedura de obtinere a unui credit de refinantare este asemanatoare cu cea de acordare a unui credit obisnuit. Noul dosar de credit trebuie sa prezinte obligatoriu, pe langa documentatia standard si o copie dupa contractul de credit care se doreste a fi refinantat, precum si a anexelor sale, si un extras de cont pe ultimele 3 luni din care sa rezulte plata ratelor la zi la creditul refinantat.
Costurile aferente obtinerii unui credit de refinantare sunt in general cele practicate si pentru un credit standard. La calculul capacitatii de rambursare a solicitantului se va tine cont numai de eventualele angajamente lunare si rata lunara ce urmeaza a fi platita la creditul de refinantare. Rata lunara aferenta creditului refinantat nu se va lua in calcul intrucat acesta se lichideaza.
Pentru noul imprumut trebuie sa se incheie si o polita de asigurare in favoarea bancii. Clientul are insa posibilitatea de a recupera de la societatea de asigurare care a asigurat creditul care este acum derulat eventualele prime achitate in avans.
In momentul aprobarii refinantarii, solicitantul va trebui sa prezinte o adresa de la institutia de credit de la care a obtinut creditul initial, in care sa fie trecute cateva elemente esentiale: soldul creditului, numarul contului si acceptul ipotecii de rang II daca este cazul. Odata incheiat contractul de refinantare, debitorul semneaza contractul de ipoteca de rang II si apoi se efectueaza plata catre banca initiala pentru a stinge vechiul credit.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News