Criza financiara manifestata la nivel mondial si-a pus amprenta si pe bursa de la Bucuresti. Preturile actiunilor s-au intors la nivelurile atinse in 2004. Cele mai lichide actiuni listate la BVB s-au depreciat in cursul anului trecut cu 75%, potrivit unui raport BCR.
Valoarea medie zilnica a tranzactiilor inregistrata in 2008 a fost de 9 milioane de euro, in conditiile in care cu un an in urma aceasta ajungea la 21,8 milioane euro.
Sectorul financiar si cel energetic au adus cei mai multi investitori in piata. Cele mai cautate actiuni in 2008 au fost cele ale SIF Oltenia (SIF 5), actiuni cu care s-au facut zilnic in piata tranzactii de aproximativ 1 milion de euro.
Si capitalizarea bursiera a avut de suferit, se arata in raportul BCR. In 2007, valoarea actiunilor din piata totaliza peste 31 miliarde de euro. La sfarsitul lui 2008, din cauza scaderilor agresive de pret, valoarea bursiera a companiilor a coborat la mai putin de 10 miliarde de euro.
Pe primul loc in topul capitalizarilor se mentine Petrom cu o valoare de peste 2,6 miliarde euro, pierzand 63,6% in 2008. Actiunile BRD valoreaza 1,4 miliarde euro, dupa ce pe parcursul anului trecut au inregistrat un regres de 70,5%.
Sectorul constructiilor a fost cel mai afectat
Indicele BET-XT, care masoara evolutia celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a cazut in 2008 cu 76,3%, aratand ca actiunile blue-chip romanesti au adus pentru investitori cele mai mari pierderi din Europa.
Companiile care au suferit cel mai mult de pe urma crizei sunt cele incadrate in sectorul constructiilor, se precizeaza in raportul BCR. Titluri ca Prefab Bucuresti, Transilvania Constructii, Impact Developer sau Comnord Bucuresti au pierdut peste 90% din valoarea actiunilor.
Nici cele trei banci listate la BVB nu au avut un an bun. BRD a pierdut 70,5%, Banca Carpatica aproximativ 60%, iar Banca Transilvania (TLV) 49,5%.
Insa, in cazul TLV trebuie luat in calcul faptul ca actiunea a fost ferita de scaderile din perioada septembrie-noiembrie, fiind retrasa de la tranzactionare.
Analistii BCR semnaleaza ca pe pietele europene scaderile bursiere au fost mai mici decat la noi. DAX, indice bursei de la Frankfurt, a fost cel mai performant, indicand o scadere de doar 40,4% pentru companiile germane.
In Europa Centrala si de Est, doar bursele din Serbia si Rusia au adus pierderi mai mari de 70% pentru investitori. In Ungaria, indicele BUX s-a depreciat cu 53,3%, in timp ce bursa poloneza a inregistrat un minus de 51,1%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News