Valoarea tranzactiilor bursiere cu actiuni scade la nivelul mediu din 2005. Investitorii de orice fel au plecat in vacanta inca de acum o luna si se pare ca si mare parte din speculatori si-au incetat deocamdata activitatea. In urma lor, brokerii isi fac planuri de reducere a cheltuielor pentru ca nu mai au venituri din care sa le acopere.
Investitorii deja au plecat in vacanta de iarna. La BVB aproape ca nu s-a tranzactionat deloc in sedinta de miercuri. Am avut un rulaj total pe segmentul de actiuni de 1,15 milioane de euro. Cum sedinta de tranzactionare are circa 6 ore, asta ar insemna ca in medie pentru fiecare ora valoarea tranzactiilor a fost mai mica de 200 mii de euro. Practic treceau zeci de minute de la o tranzactie la alta.
Daca tinem seama ca in piata sunt active 74 de case de brokeraj ar insemna ca fiecare a facut astazi in medie tranzactii de 15.000 euro. Cum fiecare este obligata sa aiba cel putin doi traderi autorizati de BVB pentru a putea primi licenta de tranzactionare, inseamna ca in medie pe trader astazi s-au facut tranzactii cat valoarea unui Sandero fara nici o dotare optionala.
Din pacate situatia de astazi nu este una singulara. In precedentele doua – trei saptamani valoarea medie a fost in jurul a 2,5 – 3,5 milioane de euro. Un astfel de nivel foarte scazut al schimburilor bursiere cu siguranta ca pune sub presiune foarte multe case de brokeraj din a doua jumatate a clasamentului care se vad in situatia de a nu-si putea acoperi cheltuielile lunare de functionare.
De aceea am vazut multe inchideri de agentii in ultima vreme si multi brokeri care si-au cautat de lucru in alte domenii de activitate.
De ce s-au retras investitorii straini din piata?
Lipsa investitorilor de pe piata are multe cauze. In primii au plecat investitorii straini care intr-o prima etapa au vandut din cauza crizei de lichiditate iar ulterior ca urmare a estimarilor negative pe care le aveau cu privire la evolutia economiei Romanesti. Au mai ramas doar cei care pariaza pe Romania ca plasament pe termen lung.
De o intrare la cumparare nici nu se pune problema acum pentru ca reducerea ratingurilor de tara pana sub nivelul « investment grade »ii face pe acesti investitori sa se orienteze cu preponderenta catre celelalte state din zona.
Asta insa stiam deja. Si mai stiam deja si ca institutionalii romani sunt speriati de pierderile pe care le au in portofolii ca urmare a scaderilor de pana acum asa ca deocamdata nu sunt pregatiti psihologic sa mai faca vreo tranzactie decat daca se vor confrunta cu un nou val de cereri de rascumparare sau daca vor incepe sa apara semnale pozitive din zona macroecnomica (ceea ce nu e cazul acum).
Ceea ce nu stiam si ne surprinde intr-o oarecare masura este ca pana si speculatorii s-au saturat de bursa. Pentru ca au comisioane inca mari, pentru ca nu pot paria si pe scadere ci doar pe crestere si pentru ca nu pot tranzactiona in marja decat cu costuri foarte mari, acestia au preferat sa se retraga pentru o vreme.
Asa ca lichiditatea a scazut la cel mai redus nivel din ultimii trei – patru ani. In momentul acesta aproape ca nu mai intereseaza pe nimeni daca preturile au crescut sau au scazut. Nici nu este relevant din moment ce miscarile au fost dictate de cei cu bani putini, deci ele pot fi oricand date peste cap daca un speculator mai mare s-are decide sa intre in piata, indiferent de directia in care ar face-o.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News