top banner

2008 va face diferenta intre fonduri

10 Ianuarie 2008 | Autor: Alina Branescu

Identificarea unor plasamente care sa aduca randamente superioare nu va mai fi la fel de facila in acest an, sunt de parere administratorii de fonduri. Ei considera ca vremea abordarilor superficiale a trecut, iar de acum inainte, va fi nevoie de o cercetare mai amanuntita a companiilor in care se investeste.
 

O problema majora a anului 2008 consta in posibilitatea ca interesul investitorilor in fondurile deschise de investitii sa scada ca urmare a corectiilor inregistrate de bursa incepand cu luna iulie a anului in curs. Opiniile analistilor de investitii ai administratorilor de fonduri contactati de Conso converg spre ideea ca apetitul pentru acest sector va fi influentat de randamentele fondurilor, care trebuie sa depaseasca cat mai mult dobanda oferita de depozitele bancare. De asemenea, capacitatea de a atrage noi investitori va depinde de experienta administratorilor si abilitatea lor de a identifica plasamente cu randamente peste evolutia de ansamblu a pietei.

 
Evolutia fondurilor mutuale in acest an va depinde atat de factori interni cat si externi, spun administratorii de fonduri. „Randamentele fondurilor in 2008 vor depinde in mod semnificativ de evolutia macroeconomica a Romaniei, cu accent in special pe inflatie, deficitul de cont curent si rating-ul de tara. In context global, e important de urmarit daca SUA vor reusi sa evite intrarea in recesiune si care va fi gradul de decuplare a economiilor emergente de economia americana”, afirma Bogdan Bilaus, Head of Investment Management la Raiffeisen Asset Management.
El este de parere ca selectarea actiunilor in portofoliu va fi mult mai dificila decat in 2007, avand in vedere ca piata a inteles ca actiunile cu cresteri excesive inregistreaza scaderi la fel de spectaculoase, mai ales in cazul in care actiunea respectiva nu are o lichiditate suficienta. „Astfel, administratorii de investitii vor trebui sa renunte la abordarile superficiale si sa depuna eforturi pentru intelegerea business-ului si riscurilor companiilor in ale caror actiuni investesc, si sa fie capabili in orice moment sa asigure lichiditatea necesara rascumpararilor chiar si in conditii nefavorabile de piata”, precizeaza Bilaus.
In 2007, piata romaneasca de capital a demonstrat o corelare mult mai stransa, fata de anii anteriori, cu pietele internationale. In acest context, pentru a putea oferi randamente bune, "provocarea lui 2008 va fi localizarea de actiuni care sa nu se coreleze cu pietele internationale si care vor avea ritmuri de crestere peste medie", considera Adrian Anghel, analist de investitii la SIRA.
Pe de alta parte, Analistii de investitii la BT Asset Management se asteapta ca in 2008 sa asistam la multe oferte publice initiale interesante, care vor duce la bursa companii din domenii de activitate dinamice si cu perspective bune. De asemenea, ei mizeaza pe continuarea maturizarii profilului investitorilor prin cresterea importantei analizelor fundamentale si tehnice, dar si a stirilor macroeconomice, atat de pe plan international, cat si local.
 

Totodata, nu este exclus ca in acest an diferentele intre performantele inregistrate de diverse fonduri sa se accentueze. De exemplu, in 2007, cel mai rentabil fond de actiuni a avut un randament de aproape 30%, iar cel mai slab – numai 2%. Astfel, pe viitor, s-ar putea sa intalnim si fonduri care inregistreaza performante negative, in conditiile unei piete de capital mai putin performante.

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul