top banner

2008 va face diferenta intre fonduri

10 Ianuarie 2008 | Autor: Alina Branescu

Identificarea unor plasamente care sa aduca randamente superioare nu va mai fi la fel de facila in acest an, sunt de parere administratorii de fonduri. Ei considera ca vremea abordarilor superficiale a trecut, iar de acum inainte, va fi nevoie de o cercetare mai amanuntita a companiilor in care se investeste.
 

O problema majora a anului 2008 consta in posibilitatea ca interesul investitorilor in fondurile deschise de investitii sa scada ca urmare a corectiilor inregistrate de bursa incepand cu luna iulie a anului in curs. Opiniile analistilor de investitii ai administratorilor de fonduri contactati de Conso converg spre ideea ca apetitul pentru acest sector va fi influentat de randamentele fondurilor, care trebuie sa depaseasca cat mai mult dobanda oferita de depozitele bancare. De asemenea, capacitatea de a atrage noi investitori va depinde de experienta administratorilor si abilitatea lor de a identifica plasamente cu randamente peste evolutia de ansamblu a pietei.

 
Evolutia fondurilor mutuale in acest an va depinde atat de factori interni cat si externi, spun administratorii de fonduri. „Randamentele fondurilor in 2008 vor depinde in mod semnificativ de evolutia macroeconomica a Romaniei, cu accent in special pe inflatie, deficitul de cont curent si rating-ul de tara. In context global, e important de urmarit daca SUA vor reusi sa evite intrarea in recesiune si care va fi gradul de decuplare a economiilor emergente de economia americana”, afirma Bogdan Bilaus, Head of Investment Management la Raiffeisen Asset Management.
El este de parere ca selectarea actiunilor in portofoliu va fi mult mai dificila decat in 2007, avand in vedere ca piata a inteles ca actiunile cu cresteri excesive inregistreaza scaderi la fel de spectaculoase, mai ales in cazul in care actiunea respectiva nu are o lichiditate suficienta. „Astfel, administratorii de investitii vor trebui sa renunte la abordarile superficiale si sa depuna eforturi pentru intelegerea business-ului si riscurilor companiilor in ale caror actiuni investesc, si sa fie capabili in orice moment sa asigure lichiditatea necesara rascumpararilor chiar si in conditii nefavorabile de piata”, precizeaza Bilaus.
In 2007, piata romaneasca de capital a demonstrat o corelare mult mai stransa, fata de anii anteriori, cu pietele internationale. In acest context, pentru a putea oferi randamente bune, "provocarea lui 2008 va fi localizarea de actiuni care sa nu se coreleze cu pietele internationale si care vor avea ritmuri de crestere peste medie", considera Adrian Anghel, analist de investitii la SIRA.
Pe de alta parte, Analistii de investitii la BT Asset Management se asteapta ca in 2008 sa asistam la multe oferte publice initiale interesante, care vor duce la bursa companii din domenii de activitate dinamice si cu perspective bune. De asemenea, ei mizeaza pe continuarea maturizarii profilului investitorilor prin cresterea importantei analizelor fundamentale si tehnice, dar si a stirilor macroeconomice, atat de pe plan international, cat si local.
 

Totodata, nu este exclus ca in acest an diferentele intre performantele inregistrate de diverse fonduri sa se accentueze. De exemplu, in 2007, cel mai rentabil fond de actiuni a avut un randament de aproape 30%, iar cel mai slab – numai 2%. Astfel, pe viitor, s-ar putea sa intalnim si fonduri care inregistreaza performante negative, in conditiile unei piete de capital mai putin performante.

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul