Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Cursul de schimb va fi mai stabil dupa semnarea acordului cu FMI


In ultimele doua luni, cursul euro-leu a ramas aproape constant in jurul nivelului de 4,30. Conform analistilor, situatia se va mentine aproape neschimbata in urmatoarele luni. Chiar si un acord cu FMI nu ar aduce o scadere majora a cursului si de durata, dar cu siguranta va ajuta leul sa faca mai usor fata presiunilor de depreciere.
 
Mentinerea cursului la nivelul de 4,3 lei pentru un euro s-a datorat in principal interventiilor bancii centrale, in conditiile in care lichiditatea din piata a atins niveluri foarte scazute.
 

De ce sta euro la 4,3 lei?

 
"Au fost o serie de interventii ale bancii centrale care au impiedicat o crestere a cursului mai importanta de 4,28", a precizat Radu Craciun, director de investitii la Eureko. "De asemenea, volumele mici tranzactionate pe piata valutara interbancara au facilitat aceasta pozitie a bancii centrale", a mai adaugat acesta.
 
Conform analistilor bancari, lichiditatea scazuta din piata a fost provocata chiar de catre banca centrala, in dorinta de a tine in frau o posibila depreciere majora a leului.
 
"Stabilizarea cursului in jurul nivelului de 4,3 se datoreaza in special politicii Bancii Nationale care a mentinut conditii restrictive de lichiditate pentru a descuraja deschiderea unor pozitii scurte pe leu, precum si prin interventii indirecte pe piata valutara, altfel leul s-ar fi putut deprecia si mai mult", a precizat Melania Hancila, economist-sef la Volksbank.
 

O posibila apreciere de scurta durata  

 
Analistii nu sunt insa foarte optimisti in previziuni. Chiar in conditiile in care Romania ar accesa un pachet financiar de la Uniunea Europeana si FMI, acest lucru nu ar ajuta multa vreme leul, slabit de perceptia negativa a investitorilor, dar si de incertitudinile in piata.
 
"In cazul concretizarii acordului cu FMI, influenta asupra cursului va fi de ordinul a cateva zile, apoi va reveni la trendul initial", a precizat Radu Craciun, dand ca exemplu Ungaria.
 
In octombrie anul trecut, Ungaria a obtinut de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala un ajutor total de 20 miliarde euro.
 
Forintul unguresc, care pierduse din iulie peste 26% a inregistrat o usoara revenire. Cursul a scazut de la 285 forinti pentru un euro la aproximativ 265 , nivel la care s-a mentinut pana la mjlocul lunii ianuarie 2009.
 
De atunci, moneda ungureasca a mai pierdut aproape 20%, cursul atingand un maxim de 316 forinti pentru un euro.
 
"Pentru moment, presiunile raman de depreciere. Insa, un pachet financiar (n.r. - cu organismele internationale) poate aduce o crestere a increderii in economia romaneasca si imbunatatirea perceptiei fata de leu, care poate insemna cel putin o stabilizare a monedei nationale, daca nu chiar o usoara apreciere", a mentionat si Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.
 
Pe de alta parte, reprezentantul Volksbank considera ca un acord ar putea sa aiba influente pozitive mai putenice asupra monedei nationale, deoarece ar putea reda increderea investitorilor straini in economia romaneasca.
 
Intr-un asemenea scenariu, "s-ar majora intrarile in valuta ceea ce ar detemina o schimbare de trend si cursul si-ar putea reveni treptat in lunile urmatoare inspre 4,10", este de parere Melania Hancila.


Distribuie articolul
Alte articole

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

Citeste mai mult

In ce masura ne poate afecta criza lirei turcesti?

Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.

Citeste mai mult

Predictii tot mai sumbre pentru leu!

Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.

Citeste mai mult

Leul, la un nou minim istoric fata de euro!

Cursul leu/euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul tensiunilor din scena politica. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, un curs de 4,6695 lei/euro, in crestere de la 4,6660 lei/euro cu o zi in urma. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat in data de 23 ianuarie 2018, dupa o serie de recorduri doborate de euro in fata leului.

Citeste mai mult