top banner

Cursul de schimb va fi mai stabil dupa semnarea acordului cu FMI

12 Martie 2009 | Autor: Alexandra Popa

In ultimele doua luni, cursul euro-leu a ramas aproape constant in jurul nivelului de 4,30. Conform analistilor, situatia se va mentine aproape neschimbata in urmatoarele luni. Chiar si un acord cu FMI nu ar aduce o scadere majora a cursului si de durata, dar cu siguranta va ajuta leul sa faca mai usor fata presiunilor de depreciere.
 
Mentinerea cursului la nivelul de 4,3 lei pentru un euro s-a datorat in principal interventiilor bancii centrale, in conditiile in care lichiditatea din piata a atins niveluri foarte scazute.
 

De ce sta euro la 4,3 lei?

 
"Au fost o serie de interventii ale bancii centrale care au impiedicat o crestere a cursului mai importanta de 4,28", a precizat Radu Craciun, director de investitii la Eureko. "De asemenea, volumele mici tranzactionate pe piata valutara interbancara au facilitat aceasta pozitie a bancii centrale", a mai adaugat acesta.
 
Conform analistilor bancari, lichiditatea scazuta din piata a fost provocata chiar de catre banca centrala, in dorinta de a tine in frau o posibila depreciere majora a leului.
 
"Stabilizarea cursului in jurul nivelului de 4,3 se datoreaza in special politicii Bancii Nationale care a mentinut conditii restrictive de lichiditate pentru a descuraja deschiderea unor pozitii scurte pe leu, precum si prin interventii indirecte pe piata valutara, altfel leul s-ar fi putut deprecia si mai mult", a precizat Melania Hancila, economist-sef la Volksbank.
 

O posibila apreciere de scurta durata  

 
Analistii nu sunt insa foarte optimisti in previziuni. Chiar in conditiile in care Romania ar accesa un pachet financiar de la Uniunea Europeana si FMI, acest lucru nu ar ajuta multa vreme leul, slabit de perceptia negativa a investitorilor, dar si de incertitudinile in piata.
 
"In cazul concretizarii acordului cu FMI, influenta asupra cursului va fi de ordinul a cateva zile, apoi va reveni la trendul initial", a precizat Radu Craciun, dand ca exemplu Ungaria.
 
In octombrie anul trecut, Ungaria a obtinut de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala un ajutor total de 20 miliarde euro.
 
Forintul unguresc, care pierduse din iulie peste 26% a inregistrat o usoara revenire. Cursul a scazut de la 285 forinti pentru un euro la aproximativ 265 , nivel la care s-a mentinut pana la mjlocul lunii ianuarie 2009.
 
De atunci, moneda ungureasca a mai pierdut aproape 20%, cursul atingand un maxim de 316 forinti pentru un euro.
 
"Pentru moment, presiunile raman de depreciere. Insa, un pachet financiar (n.r. - cu organismele internationale) poate aduce o crestere a increderii in economia romaneasca si imbunatatirea perceptiei fata de leu, care poate insemna cel putin o stabilizare a monedei nationale, daca nu chiar o usoara apreciere", a mentionat si Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.
 
Pe de alta parte, reprezentantul Volksbank considera ca un acord ar putea sa aiba influente pozitive mai putenice asupra monedei nationale, deoarece ar putea reda increderea investitorilor straini in economia romaneasca.
 
Intr-un asemenea scenariu, "s-ar majora intrarile in valuta ceea ce ar detemina o schimbare de trend si cursul si-ar putea reveni treptat in lunile urmatoare inspre 4,10", este de parere Melania Hancila.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta