top banner

De ce ne trebuie un fond de contragarantare?

07 Septembrie 2007 | Autor: Alin Iacob

Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu are o structura de contragarantare. In urma initiativei fondurilor de garantare, in curand lucrurile s-ar putea schimba in bine. Infiintarea unui fond de contragarantare ar avea efecte benefice atat asupra capacitatii nationale de garantare a finantarilor, cat si asupra bugetului public.
 
O structura de contragarantare a garantiilor oferite bancilor de fondurile de garantare este extrem de importanta in perspectiva derularii fondurilor structurale. In urmatorii 5-6 ani, doar volumul finantarilor bancare necesare co-finantarii proiectelor sustinute din bani europeni va fi de peste 16 miliarde euro, dupa cum afirma reprezentantii fondurilor de garantare.
 
In aceste conditii, infiintarea unui fond de contragarantare nu mai poate fi amanata. La aceasta concluzie par sa fi ajuns si reprezentantii ministerelor implicate in gestionarea fondurilor structurale, prezenti astazi la o intanire organizata la initiativa Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
 
In urma discutiilor, s-a decis inceperea demersurilor pentru infiintarea unui fond de contragarantare, care sa fie operational pana cel mai tarziu la 1 ianuarie 2008. Capitalul social initial al fondului va fi, cel mai probabil, de 150 milioane euro, valoarea lui urmand sa fie majorata la 250 milioane dupa cativa ani de functionare. Contributia statului la capitalul social al noului fond va fi de doar 15%, restul de 85% din capital urmand sa fie asigurat din fonduri europene.
 
Infiintarea unui fond de contragarantare va fi de bun augur atat pentru fondurile de garantare existente in Romania, cat si pentru bancile comerciale. Fondul de contragarantare va diminua riscurile fondurilor de garantare si va creste increderea bancilor in ceea ce priveste lichiditatea garantiilor oferite de fonduri.
 
De asemenea, va fi sporita de 18 ori capacitatea de garantare a fondurilor de garantare – de la 250 milioane de euro in prezent la 4,5 miliarde euro. Un fond de contragarantare ar reprezenta o structura care ar putea intra in atentia FEI (Fondul European de Investitii) pentru obtinerea unei contragarantii din partea acestui organism european, ceea ce ar putea duce capacitatea totala de garantare pana la 9 miliarde de euro.
 
Din datele existente la nivelul altor tari din Uniunea Europeana, se constata ca existenta unui fond de contragarantare are efecte benefice directe si asupra bugetului public. In Germania, spre exemplu, un asemenea fond aduce anual la buget un castig net de peste 700 milioane de euro.
 
“Cred ca a venit timpul sa lasam vorbele si sa trecem la fapte. Altfel, derularea in bune conditii a fondurilor europene care revin Romaniei pentru dezvoltarea infrastructurii si a altor sectoare importante va fi pusa sub semnul intrebarii” afirma Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia
Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Cum se muta datoria publica din banci spre populatie

Mentinerea dobanzilor la titlurile de stat peste oferta bancilor la depozitele la termen si avantajele fiscale aferente au facut ca populatia sa detina 10% din datoria publica emisa in acest an.

17 Iul 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul