top banner

BRD isi umfla profitul cu ajutorul Asiban

10 Noiembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Profitul net obtinut de BRD in primele trei trimestre se ridica la 1,039 miliarde de lei, o contributie serioasa avand-o vanzarea Asiban. Indicatorii economico-financiari au ramas relativ constanti in aceasta perioada. In schimb, raportul dintre creditele totale acordate si depozitele atrase a devenit supraunitar. 
 
In primele noua luni ale anului, BRD a obtinut un profit net de 1,039 miliarde de lei, in crestere cu 52% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest profit include si venitul rezultat din vanzarea participatiei la compania de asigurari Asiban, tranzactie ce a adus in conturile BRD suma de 225,4 milioane lei.
 
Tranzactia a propulsat din nou rentabilitatea financiara a bancii la aproape 40%, dupa ce in ultimele trimestre, acest indicator intrase pe o panta descendenta.
 

Veniturile din exploatare cresc mai lent

 
Fara tranzactia Asiban, profitul obtinut in primele noua luni de BRD este cu numai 19% mai mare decat in primele trei trimestre din 2007. Astfel, in conditii normale, banca si-ar fi majorat profitul cu o viteza mult diminuata fata de cea din aceeasi perioada din 2007, cand rata anuala de crestere se situa la 43,1%.
 
Venitul net bancar obtinut in primele 9 luni din 2008 se ridica la 2,4 miliarde de lei, in crestere cu 40% fata de cel obtinut in aceeasi perioada din 2007.
 
Contributia comisioanelor in venituri se ridica la aproximativ 37,4%. Din raportarile BRD reiese faptul ca sumele atrase prin comisioane isi continua cresterile, insa cu o viteza din ce in ce mai mica.
 
 De asemenea, diferenta dintre dobanzile platite si cele primite de catre banca (marja de dobanda) si-a incetinit cresterea la 22% in primele trei trimestre din 2008, fata de 27% - in urma cu an.
 
Daca veniturile din exploatare au avansat mai lent, cheltuielile generale si-au mentinut viteza de crestere la 27%.
 
In paralel, costul net al riscului a urcat cu 40%, ceea ce arata o deteriorare a calitatii portofoliului de credite.
 
Merita semnalat ca activitatea de creditare pe segmentul persoanelor fizice s-a limitat la o crestere anuala de numai 30%, cu mult sub media pietei.
 
Actiunile BRD au inregistrat pierderi serioase la bursa de la Bucuresti in primele 9 luni din 2008. Daca la inceputul anului o actiune valora 23,5 lei, la 30 septembrie, aceasta putea fi cumparata cu doar 11,3 lei, ceea ce inseamna ca valoarea bursiera a BRD a scazut cu mai mult de 50%. Momentan actiunile BRD sunt cotate la 9,45 lei pe actiune.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Piața de capital a intrat într-o perioadă de corecții după primul tur al alegerilor prezidențiale, iar cei cu nervii tari vor găsi curând și oportunitățile de investiții.

07 Mai 2025 | Investitii
Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

În condițiile în care volatilitatea a revenit pe piețele de capital odată cu războiul tarifelor vamale, am trecut în revistă strategiile posibile ale investitorilor locali cu Mihai Purcărea, CEO BRD AM.

16 Apr 2025 | Investitii
Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

10 Apr 2025 | Investitii
E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul