Rata dobanzii de politica monetara ramane nemodificata la 8,5%, a anuntat guvernatorul Mugur Isarescu. BNR va continua sterilizarea substantiala a excesului de lichiditate, ceea ar putea genera noi cresteri ale dobanzilor la depozitele in lei.
In sedinta din 27 martie, BNR a decis sa nu modifice rata dobanzii. Asa cum Conso a semnalat cu cateva zile in urma, analistii asteptau o stagnare a dobanzilor BNR.
Mugur Isarescu a anuntat ca banca centrala va continua sterilizarea substantiala a excesului de lichiditate de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.
Decizia reprezinta o veste buna pentru deponenti, dar si pentru banci. Acestea dispun de un exces de resurse in lei, iar operatiunile de sterilizare ale BNR reprezinta o oportunitate de a-si fructifica banii care stau degeaba. Mai departe, o parte din aceste castiguri se pot transmite si deponentilor, prin majorarea dobanzilor la depozite.
?Ratele dobanzilor practicate la depozite de catre institutiile de credite in relatia cu clientii nebancari au crescut usor, in timp ce intensificarea concurentei intre banci pentru cotele de piata a determinat in continuare reducerea dobanzilor la creditele acordate de catre acestea?, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.
Tendinta a inceput din noiembrie 2005, cand BNR a intensificat volumul operatiunilor de sterilizare. Insa este dificil de spus daca metoda va mai continua sa dea rezultate si in perioada urmatoare, daca volumul sterilizarii ramane acelasi.
Cert este ca in luna februarie, evolutia din ultimul timp s-a inversat in sfera activitatilor bancare cu populatia. Dobanda medie la creditele pentru persoane fizice a crescut la 13,6% (+1,4 puncte procetuale fata de luna ianuarie). Iar randamentul mediu la depozite a coborat in premiera sub 5% - pana la 4,98% (in scadere cu 0,25 puncte procentuale).
In privinta creditelor in valuta, BNR apreciaza ca dobanzile vor continua sa creasca. Majorarea rezervelor minime obligatorii ? de la 35% la 40% - nu si-a produs inca efectele.
Masura genereaza costuri suplimentare pentru banci incepand cu 24 martie, cand a intrat in vigoare. Este de asteptat ca ele sa se reflecte in dobanzile practicate la creditele in euro si dolari in perioada imediat urmatoare.
Persistenta presiunilor inflationiste impune o politica monetara restrictiva, apreciaza Consiliul de administratie al BNR. Rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 8,49%. In schimb, tinta anuntata de BNR pentru finalul lui 2006 este 5%, cu o banda de variatie de +/- un punct procentual. Astfel, este putin probabil sa asistam prea curand la scaderi de dobanda, pana cand inflatia nu revine in apropierea intervalului tintit de banca centrala.
Urmatoarea sedinta a CA al BNR in care se va analiza evolutia politicii monetare va avea loc pe 11 mai 2006. Cu aceasta ocazie va fi aprobat si noul raport trimestrial asupra inflatiei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News