top banner

Dobanda BNR ramane la 8,5%

28 Martie 2006 | Autor: Marius Serban

Rata dobanzii de politica monetara ramane nemodificata la 8,5%, a anuntat guvernatorul Mugur Isarescu. BNR va continua sterilizarea substantiala a excesului de lichiditate, ceea ar putea genera noi cresteri ale dobanzilor la depozitele in lei.
In sedinta din 27 martie, BNR a decis sa nu modifice rata dobanzii. Asa cum Conso a semnalat cu cateva zile in urma, analistii asteptau o stagnare a dobanzilor BNR.
Mugur Isarescu a anuntat ca banca centrala va continua sterilizarea substantiala a excesului de lichiditate de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.
Decizia reprezinta o veste buna pentru deponenti, dar si pentru banci. Acestea dispun de un exces de resurse in lei, iar operatiunile de sterilizare ale BNR reprezinta o oportunitate de a-si fructifica banii care stau degeaba. Mai departe, o parte din aceste castiguri se pot transmite si deponentilor, prin majorarea dobanzilor la depozite.
?Ratele dobanzilor practicate la depozite de catre institutiile de credite in relatia cu clientii nebancari au crescut usor, in timp ce intensificarea concurentei intre banci pentru cotele de piata a determinat in continuare reducerea dobanzilor la creditele acordate de catre acestea?, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.
Tendinta a inceput din noiembrie 2005, cand BNR a intensificat volumul operatiunilor de sterilizare. Insa este dificil de spus daca metoda va mai continua sa dea rezultate si in perioada urmatoare, daca volumul sterilizarii ramane acelasi.
Cert este ca in luna februarie, evolutia din ultimul timp s-a inversat in sfera activitatilor bancare cu populatia. Dobanda medie la creditele pentru persoane fizice a crescut la 13,6% (+1,4 puncte procetuale fata de luna ianuarie). Iar randamentul mediu la depozite a coborat in premiera sub 5% - pana la 4,98% (in scadere cu 0,25 puncte procentuale).
In privinta creditelor in valuta, BNR apreciaza ca dobanzile vor continua sa creasca. Majorarea rezervelor minime obligatorii ? de la 35% la 40% - nu si-a produs inca efectele.
Masura genereaza costuri suplimentare pentru banci incepand cu 24 martie, cand a intrat in vigoare. Este de asteptat ca ele sa se reflecte in dobanzile practicate la creditele in euro si dolari in perioada imediat urmatoare.
Persistenta presiunilor inflationiste impune o politica monetara restrictiva, apreciaza Consiliul de administratie al BNR. Rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 8,49%. In schimb, tinta anuntata de BNR pentru finalul lui 2006 este 5%, cu o banda de variatie de +/- un punct procentual. Astfel, este putin probabil sa asistam prea curand la scaderi de dobanda, pana cand inflatia nu revine in apropierea intervalului tintit de banca centrala.
Urmatoarea sedinta a CA al BNR in care se va analiza evolutia politicii monetare va avea loc pe 11 mai 2006. Cu aceasta ocazie va fi aprobat si noul raport trimestrial asupra inflatiei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul