top banner

5 motive pentru a investi intr-un fond mutual

06 Aprilie 2007 | Autor: Alin Serban

Rolul fondurilor este de a face investitiile ieftine si simple. Nu se cere o suma minima de bani pentru a deveni investitor iar administrarea banilor se face de catre profesionisti. Banii sunt investiti in plasamente diversificate care reduc semnificativ riscul cum ar fi actiuni, obligatiuni, depozite bancare si alte instrumente financiare.
 
Pe piata exista multiple posibilitati de investitii iar intrebarea care se naste in mod firesc este „De ce as plasa banii intr-un fond deschis de investitii?”. Avantajele unui astfel de plasament pot fi rezumate in 5 motive pentru a investi intr-un fond mutual.
 
1. Diversificarea plasamentelor este una din regulile de baza ale investitiilor deoarece conduce la diminuarea riscului si reduce pierderile. Fiecare investitor al fondului detine un procent din toate aceste plasamente, in functie de numarul de unitati de fond detinute, lucru ce ar fi fost imposibil daca ar fi investit singur. Cu o suma mica de bani, investitorul poate avea un numar redus de alternative investitionale, pe cand cumparand unitati de fond, suma este plasata in numeroase instrumente financiare.
 
2. Investitorii intr-un fond, indiferent de contributia fiecaruia, se bucura de drepturi si obligatii egale. In plus, faptul ca fondul investeste sume mai mari decat micii investitori, conduce la obtinerea unor conditii mai bune de investire. Astfel, comisioanele platite de administatorii fondurilor la banci sau pentru tranzactiile efectuate pe bursa sunt sensibil mai mici decat cele platite de o persoana fizica.
 
3. Administrarea investitiilor la un fond se realizeaza printr-un management profesionist. Administratorii au pregatirea necesara si isi aloca timpul si cunostintele special pentru studierea pietei si a instrumentelor financiare astfel incat banii sa fie alocati cat mai eficient.
 
4. Investitia intr-un fond se adreseaza atat celor care isi plaseaza banii intr-un depozit bancar cat si celor de pe piata de capital, dar nu sunt exclusi nici cei care investesc pentru prima data. Alternativa de a lua singur aceste decizii investitionale presupune cunostinte aprofundate de finante, dar si timp.
 
5. Un alt avantaj al investitiei intr-un fond este reprezentat de modul de impozitare a sumei la rascumparare. Daca banii sunt pastrati mai mult de 1 an, atunci impozitul datorat statului este de numai 1% din castig, fata de 16% in caz contrar. Metoda difera de impozitarea de la depozitele bancare unde, indiferent de perioada de detinere, impozitul este de 16%.
 
Totusi trebuie tinut cont si de faptul ca performanþele anterioare ale fondurilor deschise de investitii nu reprezintã o garanþie a realizãrilor viitoare. Fondurile mutuale prezinta grade diferite de risc si nu garanteaza recuperarea integrala a sumei investite, cum se intampla in cazul depozitelor bancare.
 
In consecinta, exista si riscul ca fondurile mutuale sa obtina rezultate slabe. Acesta poate fi diminuat prin compararea evolutiei si a performantelor mai multor fonduri si prin studierea rapoartelor de activitate. Pe de alta parte, se pot alege mai multe tipuri de fonduri, iar in cazul in care unul obtine rezultate mai slabe, performantele bune obtinute de celelalte fonduri vor compensa randamentul mai scazut al acestuia.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Piața de capital a intrat într-o perioadă de corecții după primul tur al alegerilor prezidențiale, iar cei cu nervii tari vor găsi curând și oportunitățile de investiții.

07 Mai 2025 | Investitii
Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

În condițiile în care volatilitatea a revenit pe piețele de capital odată cu războiul tarifelor vamale, am trecut în revistă strategiile posibile ale investitorilor locali cu Mihai Purcărea, CEO BRD AM.

16 Apr 2025 | Investitii
Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

10 Apr 2025 | Investitii
E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul