top banner

Actiuni si imobiliare la proba de pentatlon financiar

04 Mai 2010 | Autor: Cristian Dogaru

Se poate compara BRD cu o garsoniera din Berceni? Dar SNP cu un teren in Ciorogarla? Cu putin efort de imaginatie putem aduce la aceeasi linie de start actiunile si proprietatile imobiliare intr-un concurs cu 5 probe: lichiditate, volatilitate, capacitate de a genera profit, viteza de reactie la socuri socio-economice si perceptia publicului.
Cum in aceasta rubrica s-au adunat si comparat de regula mere cu mere o schimbare de ritm n-ar face decat sa ne imbogateasca perspectiva. Vom pune impreuna deci mere si pere, analizand cele mai  lichide plasamente (actiunile) in oglinda cu cele mai imobile solutii de plasare a banilor, adica …imobiliarele.

Investitor captiv sau investitor naiv?

In martie 2009, cine intrase la bursa in urma cu un an si jumatate pe SIF-uri, contempla o pierdere de 90%. E ca si cum  cel care isi cumparase un apartament s-ar fi trezit ca i-au ramas doar usa si termopanele.
Sigur, erau aceleasi actiuni, confereau aceleasi drepturi si ofereau aceleasi promisiuni de dividend. Se schimbase insa radical perceptia iar la bursa asta face cat jumatate din pret.
Pe piata apartamentelor vechi, cele mai populare, scaderea este acum cam de 50% fata de maxime. O scadere lenta, constanta, pe o curba aplatizata de aparitia programului Prima Casa, fara “rebound”.
Cum este deci mai bine? Sa ai un apartament care sa faca acum jumatate din pretul din 2007 sau actiuni care sa faca acum jumatate din pretul din 2007, dupa ce au trecut insa si prin borna “20%”?
Eu nu pot iesi din dilema asta, asa ca acord nota de trecere actiunilor la capitolul lichiditate si le pic la testul volatilitatii, ca nu toti avem temperament de sfinx ca sa suportam montaigne-russe-ul burselor.
Cu imobiliarele lucrurile se intorc la 180%: pica la testul lichiditatii, il trec pe cel al volatilitatii, “dintii de fierastrau” fiind aici mai tociti, deci mai putin primejdiosi pentru cardiaci.

Ce dividend ai din 2 camere?

Cu preturi de vanzare de 50-60.000 euro, apartamentele ceausiste de 2 camere din cartierele Bucurestiului ofera un venit din chirie de 250-300 euro pe luna, deci 3000-3600 euro pe an. Asta inseamna un randament din dividend de aproximativ 6%.
Avand in vedere inerentele mici stricaciuni provocate de chirias si impozitul datorat statului (aici toate chiriile se subevalueaza in declaratiile de la Fisc) putem considera un castig anual net de 5% din pretul in euro al apartamentului.
E relativ modest? Pai, uitati-va atunci la BRD cu cei 2%! Doar SIF-urile au la bursa randament la dividend de …apartament vechi si asta pana la anul (cand societatile de investitii nu vor beneficia de dividendele de la BCR iar cele de la BRD se subtiaza dramatic).
Concluzie? Nota de trecere la disciplina dividend apartamentelor ceausiste (desi una mica, un amarat de 5) si corigenta pentru actiuni.

Bursele “hais” imobiliarele “cea”

In vara lui 2007 bursa incepuse sa scada in timp ce economia “duduia” inca. Imobiliare au avut maximele in prima parte a lui 2008, cand multa lume vorbea deja de criza, iar in SUA fenomenul subprime lua amploare.
Pe scurt, bursele o iau cu 6 luni inaintea economiei, iar imobiliarele sunt cu 6 luni intarziate, inertia fiind mult mare in cazul lor.
Cum e mai bine pentru public? Incepatorii isi prind urechile in acest decalaj al burselor, dar ar putea sa intuiasca cate ceva in ceea ce priveste imobiliarele, daca au un minim de cunostinte. Acord deci un mic plus pentru imobiliare la nota finala.

Poiana financiara a lui Iocan

Ce crede “publicul” despre bursa si perspectivele ei? N-am facut un sondaj despre asta, dar ganditi-va ca, in contextul in care piata bursiera a crescut continuu 7 ani (2000-2007), numarul jucatorilor activi la bursa n-a depasit cateva mii pe luna.
In plus, cum somerii nu se dau in vant sa consume, profiturile corporatiste vor fi destul de firave in anii ce vin, asa ca bursele o sa aibe tot mai putina benzina.
Dar despre imobiliarele ceausiste? Nici acum n-am un sondaj, dar aud tot mai des la piata pomenindu-se de uzura fizica si morala a apartamentelor vechi, plus ceva voci panicoase amintind de cutremurele care s-au intensificat prin lume.
Una peste alta, “vox populi” nu debordeaza de optimism si nu si-ar bloca banii nici in apartamente (mai ales cand s-a inteles cum vine treaba si cu imprumuturile), nici in actiuni despre care nu stie la ce servesc.
Iar in lipsa unei perceptii optimiste a majoritatii (perceptia da realitatea, nu uitati!) bursa si imobiliarele nu primesc note de trecere la aceasta disciplina.
Ok, concursul este la final. Tragem linie si adunam. Imobiliarele au castigat 3 probe, au pierdut una si au fost descalificate la una.
Concluzia nr 1? Victorie la puncte in fata actiunilor. Concluzia nr 2? Asta nu inseamna ca trebuie sa va bagati banii in imobiliare acum.
In ce ar trebui bagati totusi banii ? Asta e o intrebare de 100 de puncte si spatiul nu imi mai permite acum sa raspund pe larg. Voi trata insa chestiunea intr-un articol viitor (speculatorii la bursa vor aprecia, sper, suspansul!)

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii
Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Fondurile de obligatiuni in valuta incep sa recupereze pierderile

Cresterea dobanzilor in zona euro si in SUA si scaderea cotatiilor obligatiunilor in ultimii ani au provocat pierderi sau cresteri real negative pentru investitorii in fondurile de obligatiuni, dar lucrurile se pot schimba odata cu politica monetara.

09 Ian 2024 | Investitii
Cum ne-au surprins pietele financiare in 2023 si ce poate urma

Cum ne-au surprins pietele financiare in 2023 si ce poate urma

Cresterea bursei, ieftinirea energiei, scaderea dobanzilor in lei si cresterea celor in euro, tentativele de inasprire a fiscalitatii au fost surprizele anului iar 2024 se anunta la fel de interesant.

27 Dec 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul