top banner

BNR indeamna guvernul sa se imprumute din strainatate ca sa evite presiunile pe curs

18 Februarie 2009 | Autor: Marius Serban

Studiile BNR semnaleaza ca o buna parte din datoria externa acumulata de sectorul privat nu va putea fi refinantata in acest an. Pentru contracararea efectelor pe care le-ar putea avea asupra cursului, Isarescu propune guvernului sa se imprumute in valuta mai mult decat ar avea nevoie.
 
"Rezultatele cercetarii arata ca sectorul guvernamental are capacitatea de a se autofinanta pe partea de valuta. In schimb, in sectorul neguvernamental se contureaza un gol de finantare: intrarile de capital sunt mai mici decat iesirile", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
 

Golul din sectorul privat se acopera de stat

 
Solutia gasita de BNR este ca sectorul guvernamental sa se imprumute mai mult decat are nevoie, pentru a atenua eventualele tensiuni pe care le poate avea asupra rezervelor valutare golul de finatare ce se prefigureaza in sectorul privat.
 
Datoria externa a sectorului privat pe termen mediu si lung este de aproape 40 miliarde euro. Iar ratele scadente (impreuna cu dobanzile datorate) sunt estimate la aproximativ 10 miliarde euro in 2009.
 
Probleme si mai mari apar insa in cazul datoriei pe termen scurt. In noiembrie 2008, soldul era de 24 miliarde euro, ceea ce inseamna ca acesti bani trebuie rambursati in urmatoarele 12 luni.
 
Din aceste sume, 10 miliarde euro reprezinta datorii acumulate de sectorul bancar, care potrivit guvernatorului BNR, au sanse de 90% sa fie reinnoite.
 
Restul de 14 miliarde euro apartin sectorului nebancar, reprezentat in principal de institutii financiare nebancare (companii de leasing, societati de consumer finance) si corporatii. In acest caz, probabilitatea de reinnoire scade la 50-60%.
 

Resurse pentru interventii valutare

 
Aceste datorii vor trebui achitate, iar daca companiile respective nu dispun de resurse in valuta, ele vor fi nevoite sa cumpere valuta. Acest lucru ar crea presiuni suplimentare pe cursul de schimb, conducand la deprecierea leului.
 
In cazul in care statul s-ar imprumuta in valuta peste nevoile curente, sumele ar intra in contul rezervelor valutare la BNR. Concluzia ar fi ca banca centrala ar fi dispusa apoi sa intervina in piata pentru a apara leul, fara riscul ca rezervele sale sa scada sub pragul minim prudential.
 
Mugur Isarescu s-a declarat de altfel extrem de transant impotriva unei deprecieri a leului ca mijloc de ajustare a dezechilibrelor externe. "10 ani s-a depreciat cursul, fara ca deficitul de cont curent sa se micsoreze", a subliniat Isarescu, adaugand ca solutia este adoptarea unor politici monetare si fiscale restrictive, ceea ce se incearca acum.
 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta