top banner

Dezinflatia incepe sa gafaie

16 Februarie 2007 | Autor: Marius Serban

In 2007, procesul dezinflationist aproape ca ia o pauza. Rata inflatiei este prognozata sa se situeze la finele acestui an la numai 4,6%, dupa ce in 2006 s-a produs o scadere peste asteptari. Principalul risc pentru atingerea tintei de inflatie a devenit cresterea salariilor intr-o masura mai mare decat productivitatea muncii.
 
Obiectivul BNR pentru acest an este ca inflatia sa coboare la 4%. Propriile prognoze arata insa ca vom asista la o crestere a preturilor cu 4,6% in perioada decembrie 2006-decembrie 2007. Situatia nu este prea placuta pentru banca centrale deoarece aceasta cifra indica aproape o stopare a dezinflatiei. Anul trecut, cresterea preturilor a fost de 4,87%, ceea ce inseamna ca in 2007 nu se prea mai fac progrese. In aceste conditii, noul obiectiv al bancii centrale a devenit “consolidarea dezinflatiei”.
 
Continuarea ritmului din trecut este impiedicata de majorarile programate la preturile administrate, cresterea accizelor, dar si de faptul ca aprecierea monedei nationale nu mai poate avansa la fel de mult ca anul trecut pentru a tine presiunile inflationiste in frau. In plus, cresterea deficitului de cont curent – estimat a se situa la 10,5% din PIB in 2006 – ridica problema sustenabilitatii actualului nivel al cursul de schimb. Mai mult, dobanzile nu mai pot fi mentinute la niveluri inalte pentru contracara excesul de cerere deoarece capitalurile speculative tatoneaza din nou piata interna. Succesul repurtat in 2006 de catre BNR s-a datorat si faptului ca preturile la produsele agricole au avut un ritm de crestere extrem de mic, iar unele chiar au scazut. Situatia nu se mai repeta si in acest an, astfel ca dezinflatia intampina o problema in plus.
 
Principalul risc inflationist in acest an il reprezinta, in opinia BNR, cresterea salariilor intr-un ritm mai rapid decat productivitatea muncii. Lista este completata cu abaterile de la politica fiscala, evolutia preturilor la produsele alimentare si a preturilor internationale la petrol si gaze naturale.
 
Riscul ca imprumuturile bancare sa contribuie la alimentarea inflatiei s-a diminuat, insa nu indeajuns de mult pentru ca banca centrala sa renunte la masurile de limitare a creditarii. Expansiunea imprumuturilor pentru populatie poate sa genereze efecte inflationiste si in perioada urmatoare, se arata in Raportul asupra inflatiei. In plus, este posibil ca populatia sa-si reintensifice apelul la credite si sa slabeasca din nou economisirea, in ipoteza in care anumite cheltuieli de consum au fost deliberat amanate pana dupa momentul integrarii.
 
Un alt risc identificat este posibila revigorare a creditelor in valuta, ca urmare a eliminarii de la 1 ianuarie 2007 a limitelor impuse institutiilor de credit la acordarea imprumuturilor in moneda straina. BNR mizeaza ca reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale va atenua acest efect. Scenariul pe care il vede banca centrala este urmatorul : institutiile de credit vor diminua la randul lor dobanzile la creditele in lei, astfel ca se va comprima diferenta de cost dintre un imprumut in moneda nationala si unul in valuta, iar clientii vor prefera tot mai mult finantarile in lei.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul