top banner

Cinci fete fara zestrea...de dividende

27 Aprilie 2010 | Autor: Cristian Dogaru

BCR nu plateste deloc dividende in acest an, iar la BRD dividendele sunt cu peste 60% mai subtiri decat cele oferite actionarilor anul trecut. Daca aveti actiuni SIF asta e o veste proasta.

In 2009, BCR oferea fiecarui SIF, din profitul aferent anului 2008, dividende ce totalizau intre 48,8 si 49,8 milioane lei (mai mult la Oltenia, cea care detine 6,11% din capitalul BCR, fata de 6% restul SIF-urilor), 40% din profitul raportat de banca mergand spre actionari.

Era o crestere cu 20% a fondului de dividende fata de anul anterior si nimic nu anunta seceta din acest an, cand banca a decis sa opreasca tot profitul de 237 milioane lei obtinut in 2009 pentru majorarea capitalului social. Ocazie cu care SIF-urile se vad vaduvite de principala sursa de venituri.

Este prima data dupa privatizare cand banca nu distribuie dividende, desi prin contractul semnat cu statul austriecii se obligau sa directioneze o parte consistenta din profit in acest scop, pana la listarea BCR. Ma rog, o fi fost si o clauza de ..criza de care nu stim noi. 

Vestile proaste nu se opresc insa aici: nici BRD nu va fi foarte darnica cu actionarii in acest an. Banca va plati un dividend de 0,28 lei/actiune, in scadere cu peste 60% fata de anul trecut, cel mai mic dividend din ultimii 5 ani. Valoarea totala a dividendelor este de 195 milioane lei si reprezinta 25% din profitul net preliminar raportat pentru 2009 (792 milioane lei).

De ce procedeaza bancile asa? Simplu, pentru ca portofoliul de credite li s-a deteriorat intre timp, restantele au crescut, provizioanele la fel. SIF-urile ar trebui sa se considere de altfel fericite ca n-au fost chemate sa vina si cu bani de acasa in cadrul unor majorari de capital cu cash, cum au patit anul trecut la Bancpost.

Cum simt actionarii SIF zgarcenia bancilor?

In conditiile in care grosul profiturilor SIF-urilor venea din dividendele celor doua banci mari unde au participatii (o parte dintre societatile de investitii detin actiuni si la Banca Transilvania, dar acolo se acorda ca dividend doar …actiuni gratuite), inchiderea acestui robinet se va reflecta dramatic asupra dividendelor platite actionarilor SIF anul viitor.

In prezent, 75-85% din profiturile SIF-urilor avand ca sursa dividendele companiilor unde au participatii vin de la cele mai mari banci din Romania. Singura posibilitate de pastrare a unui nivel decent al dividendului ar fi vanzarea unor participatii minoritare din portofolii, strategie de care conducerile celor cinci SIF-uri au abuzat anii trecuti astfel incat detineri de mare valoare, care sa poate fi transformate repede in cash, sunt mai greu de identificat acum.

Este posibil in disperare de cauza ca grosul profitului obtinut de SIF-uri in 2010 sa fie directionat spre fondul de dividende pentru a compensa sumele lipsa de la BCR si BRD (acum, doar 24-32% din profit are aceasta destinatie pentru Moldova, Banat-Crisana, Transilvania si Oltenia si aproximativ 40% pentru SIF Muntenia).

Va fi destul de greu sa se pastreze nivelurile actuale ale remunerarii actionarilor in conditiile in care sumele provenind din dividendele reprezinta cam 60-80% din intregul profit raportat de societatile de investitii.

In aceste conditii, disparitia dividendelor de la BCR si imputinarea drastica a celor de la BRD ar duce automat pentru actionarii SIF la diminuarea dividendelor ce li se cuvin in 2011 cu un procent cuprins intre 30-60% din valoarea celor oferite in acest an, dupa estimarile mele.  

Ce se plateste in acest an?

Adunarile Generale ale Actionarilor sunt chemate sa aprobe in acest an un dividend de:

  • 0,06 lei la SIF Moldova (rata de distribuire a profitului de 30,7% fata de 24,7% in 2008);
  • 0,05 lei/actiune la SIF Banat-Crisana (se distribuire spre dividende 27,4 milioane lei din profitul de 84,7 milioane lei, o rata de distribuire de 32%);
  • SIF Transilvania isi propune sa plateasca 0,03 lei/actiune (28% din profitul raportat merge spre aceasta destinatie);
  • SIF Muntenia ar putea da 0,04 lei/actiune (39% rata distributie);
  • cel mai darnic SIF e Oltenia, cu un dividend propus de 0,08 lei/actiune (24% rata distributie, Oltenia beneficiind in 2009 de cateva vanzari importante de participatii care i-au umflat profitul, vezi de pilda Automobile Craiova).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul