top banner

Tranzitia de la o casa la alta

19 Ianuarie 2007 | Autor: Marius Serban

Persoanele care au o locuinta si vor sa o vanda pentru a cumpara sau construi alta noua, pot apela la creditele punte pentru a-si finanta achizitia. Oferta s-a diversificat de curand, ceea ce inseamna ca sunt sanse sporite pentru gasi un produs mai avantajos din punct de vedere al costurilor. Ultimii sositi sunt BRD si Banca Transilvania.
In mod normal, atunci cand o persoana detine o locuinta si doreste sa se mute in alta noua, trebuie mai intai sa-si vanda locuinta veche, iar cu banii obtinuti sa isi cumpere alt imobil. Prin creditul punte, ordinea se inverseaza. Banca ii pune la dispozitie banii necesari pe baza unui credit, iar clientul isi cumpara o noua casa. Ulterior, dupa ce vinde vechea locuinta ramburseaza cu banii obtinuti integral creditul. Pe durata imprumutului, plateste doar dobanda, astfel ca efortul financiar este minim.
Nivelul creditului pe care un client il poate obtine depinde de valoarea imobilului. Imprumutul nu poate depasi 75% din valoarea locuintei detinute, care va constitui garantia creditului.
De mai mult timp, creditul punte era oferit in principal de BCR si CEC. Prima banca ofera finantari in mai multe valute - lei, euro si dolari ? iar creditul poate fi folosit atat pentru a cumpara o locuinta, cat si pentru a construi un imobil. In primul caz, durata de creditare este de 12 luni, ceea ce inseamna ca un client are la dispozitie un an pentru a-si vinde locuinta. In cazul in care opteaza pentru construirea uneia noi, durata de creditare se extinde pana la 2 ani, timp suficient atat pentru ca lucrarile de constructie sa se finalizeze, cat si pentru a vinde locuinta ipotecata.
In plus, creditul punte de la BCR dispune si de o varianta prin care clientul nu este obligat sa-si vanda vechea locuinta. In acest caz, durata de rambursare este de 20 ani la creditele in valuta si de 25 ? la lei. Practic, este vorba de un credit ipotecar clasic, care se ramburseaza in rate, cu diferenta ca ipoteca nu este pusa pe locuinta achizitionata.
In schimb, creditul punte de la CEC se acorda doar in lei si doar pentru cumpararea de locuinte. Are insa avantajul ca varsta maxima a solicitantului la data stabilita pentru rambursarea integrala a creditului sa fie de maxim 70-85 ani, in functie de garantii. In schimb, la BCR, varsta maxima este de 65 de ani.
De curand, oferta de credite punte s-a diversificat, BRD si Banca Transilvania lansand produse similare.
BRD ofera finantari in euro si lei, iar produsul sau poate fi folosit doar pentru achizitia unui imobil. In plus, suma primita poate fi folosita ca avans pentru contractarea unui credit ipotecar sau imobiliar. Perioada de gratie este extinsa la 2 ani, iar sumele imprumutate pot fi rambursate oricand fara comision de plata anticipata.
In schimb, Banca Transilvania a lansat un credit care permite atat cumparerea, cat si constructia de locuinte, perioada de finantare fiind de 12 luni, respectiv 18 luni. Ceea ce difera semnificativ fata de celelalte oferte este modul de tarifare. Cea mai mare parte a costului creditelor este ascunsa in comisioane. Rata dobanzii este de 1% pe an, insa comisioanele platite sunt cuprinse intre 6-18%, in functie de durata creditului. La un imprumut pe un an si jumatate, DAE este de 12,7%. In plus, costul creditului este acelasi indiferent de moneda de acordare ? lei, euro sau dolari.
Restul bancilor se comporta mai transparent si apeleaza mai mult la dobanda pentru a-si taxa clientii. La finantarile in lei, rata dobanzii este cuprinsa de regula intre 9-11%, dobanzi ceva mai mari fiind intalnite la BCR. In schimb, pentru creditele in euro, dobanzile incep de la 7% (la BRD) si urca pana la 10,5% (la BCR).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul