top banner

Uraganul crizei financiare devasteaza bursele

07 Octombrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Criza financiara a lovit din plin pietele bursiere. Atat in SUA cat si in Europa s-au inregistrat prabusiri ale preturilor actiunilor. Bancile au fost printre cele mai afectate, pierzand unele dintre ele zeci de procente in numai cateva zile. Piata romaneasca a fost si ea contaminata, iar analistii cred ca scaderile ar putea sa continue.
 
Criza financiara internationala da in clocot. Chiar daca planul sefului Trezoreriei americane, Henry Paulson a fost adoptat de Camera Reprezentantilor, SUA au dat din nou tonul la scaderi.
 
Pe piata americana, indicele american Dow Jones (DJ) a picat vineri cu 2,43%, imediat dupa ce guvernul a alocat 700 miliarde de dolari pentru a cumpara activele “negre” ale bancilor. Scaderile au continuat si luni, DJ scazand pentru prima data in ultimii 4 ani sub nivelul psihologic de 10.000 de puncte.
 
Europenii n-au gasit solutia la criza
 
Indicele pan-european Dow Jones Euro Stoxx 600 care reflecta evolutia a 600 de societati din 18 tari europene, a inregistrat un record negativ dupa ce a scazut cu 7,6% intr-o singura zi.
 
Scaderile au loc pe fondul panicii create pe bursele europene din cauza ca principalele economii europene nu au ajuns la un acord comun in ceea ce priveste adoptarea unui plan precum cel american. Mai mult, Italia, Marea Britanie, Franta si Germania si-au expus dorinta de a suporta pe cont propriu efectele crizei. 
 
“Este o situatie dificila pe pietele europene, iar la o stabilizare ne putem astepta atunci cand cei 700 mld. de dolari isi vor face efectul preconizat. Insa, pana atunci, ne aflam in degringolada”, spune Marcel Marcu, director executiv KD Capital Management.
 
Evolutiile bursiere internationale se reflecta si pe piata de capital romaneasca. Inceputul saptamanii a marcat scaderi importante pentru bursa. BET-FI a pierdut in doua zile mai mult de 18%, in timp ce indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide societati de pe BVB a ajuns la nivelul din 2004 dupa ce a pierdut 9,4%.
 
Bancile, cele mai afectate
 
In topul scaderilor, se regasesc actiunile bancilor. Titlurile Raiffeisen au scazut cu 14%, Erste cu 13%, ING cu 10%, iar Societe Generale cu 8%.
 
Sedinta de marti a adus tot scaderi, dar mai mici. Raiffeisen a fost din nou nedorita “campioana” a scaderilor, actiunile sale pierzand la bursa din Viena peste 10%  ING a pierdut doar 4,2%, Erste 2,8%. In schimb, Societe Generale a schimbat directia zilei precedente, inregistrand o crestere de 2,7%.
 
Analistii cred ca si bancile romanesti vor resimti, in viitor, cutremurul declansat in sistemul bancar european.
 
“Bancile romanesti vor avea si ele de suferit. Avem pe de o parte, BRD care face parte dintr-un grup bancar important care a avut probleme pe pietele europene. Pe de alta parte, Banca Transilvania si Banca Carpatica, care nu fac parte dintr-un grup financiar international, vor resimti criza la o intensitate mai mica”, crede Marcu.
 
In primele doua zile ale saptamanii, BRD a pierdut 17,57%, in timp ce Banca Carpatica, banca cu capital integral romanesc a scazut doar cu 3,5%. Banca Transilvania este suspendata de la tranzactionare din data de 12 septembrie.
 
Iulian Panait, presedinte KTD Invest, considera ca evolutia bancilor romanesti la bursa trebuie privita atat prin prisma apartenentei la un grup financiar, cat si prin cea a indicatorilor financiari. “Daca vor prevala investitorii care se uita la indicatorii financiari, actiunile bancilor ar putea crestei. Insa daca vor fi mai multi cei care iau in calcul evolutiile sectorului financiar international, este limpede ca si pe plan intern vom avea acelasi deznodamant”, considera Panait.
 
Nici viitorul nu se arata in culori optimiste. “Nu se poate pune problema unei schimbari de trend pana la finalul anului. In continuare ne asteptam la noi scaderi ale pietei de capital, pe termen scurt”, afirma Marcu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Noua oportunitate pentru investitiile in energie la bursa

Din 22 februarie la BVB va putea fi tranzactionat al doilea instrument de acest tip listat pe piata locala, ETF Energie Patria. Din pacate, oferta vine dupa diminuarea bulei energetice si plafonarea preturilor la producatori.

23 Feb 2023 | Investitii
Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Averea fondurilor mutuale s-a contractat puternic in 2022

Fondurile de obligatiuni au avut parte de cea mai mare scadere (-36%), iar cel mai bine s-au descurcat fondurile de actiuni (-12%), intr-un an dominat de perceptia asupra riscului si corectiile pietelor. Au fost insa si performeri, fonduri care au terminat anul cu randamente pozitive, in ciuda conditiilor investitionale adverse.

24 Ian 2023 | Investitii
Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Creste fiscalitatea pentru veniturile din investitii

Din 2023 veniturile din dobanzi, dividende, speculatii cu actiuni vor fi taxate mai sever iar investitorii ar trebui sa se gandeasca de acum la strategiile optime.

05 Ian 2023 | Investitii
Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?

03 Ian 2023 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul