top banner

Top 5 idei preconcepute despre bursa

22 Aprilie 2010 | Autor: Cristian Dogaru

Cum resorturile care misca pietele financiare tin tot mai mult de psihologie si “timing” decat de avantajele certe ale pozitiei de actionar (cati mai pun dividendul pe prima pozitie cand se gandesc la o investitie la bursa?), trecem in revista cele mai importante erori de mentalitate ale “jucatorilor” activi.
1.    “Bursa e un mod de viata”
Nu, bursa nu e un mod de viata. Cum veti privi bursa daca in urmatorii 10 ani bilantul pierderilor si castigurilor voastre nu va sari de dobanda unui banal depozit la termen (cine a investit de pilda in actiunile din compozitia indicelui S&P500 in anul 2000 este in pierdere acum raportat la inflatie, asa ca nu este chiar un scenariu SF)?
A meritat efortul, stresul, transpiratia, noptile de nesomn in care s-au calculat indicatori (PER, P/BV) si perspectivele lor, alura graficelor, in care s-au tot masurat si comparat declaratiile analistilor, expertilor, bagatorilor de seama pentru a va contura propriul punct de vedere?
Investiti in ceva la bursa doar cand credeti in respectiva afacere si potentialul ei (eventual lucrati intr-un domeniu conex si o cunoasteti indeaproape), sau cand avantajele pe care le ofera actionarilor (dividend, crestere de profitabilitate) au un istoric multumitor si perspective la fel.
2.    “Pietele cad, dar isi revin mereu”
Spuneti-le asta prietenilor din Japonia care asteapta din 1990 Nikkeiul sa isi revina. Depinde foarte mult de fundamentele economiei pe care o reflecta bursa. Evident, cine pariaza pe ciclicitatea pietelor pariaza de fapt pe ciclicitatea psihologiei oamenilor. Daca ati luat pe maxime istorice, cand lipsa de ratiune era regula, de ce sa nu asteptati o noua inflamare a cotatiilor fara fundament? Sigur, teoria a functionat, cu cateva exceptii, pana acum. Va permiteti insa riscul de a va bloca banii o generatie? Majoritatea investitorilor au orizonturi de timp foarte scurte pentru plasamentul lor.
3.    “Merg cu piata, restul nu conteaza”
Eu personal am auzit sintagma “the trend is your friend” de nenumarate ori in emisiunile Money Chanel din 2007 (va amintiti de “Ringul”?), cand indicii bursieri bateau noi maxime istorice. Dupa care trendul s-a inversat.
Si am vazut aceeasi brokeri recomandand in momente diferite in 2008 cumpararea, pe motiv ca actiunile erau din ce in ce mai bune “fundamental”. Pai, cum ramasese cu “the trend is your friend”?
Adevarul este ca “the trend is your friend until it ends”. Si putini recunosc momentul in care trendul s-a sfarsit. Intotdeauna vor exista informatii si stiri contradictorii, declaratii care sa va deruteze, niciodata intoarcerea trendului nu apare clara ca lumina zilei astfel incat majoritatea sa apuce sa-si plaseze banii.
4.    “Toti gresesc, eu am dreptate”
Este adevarat, pietele se pot dovedi irationale. Din pacate, pot fi irationale mai multa vreme decat putem ramane noi solvabili. Eroarea pe care o fac multi jucatori vine din dorinta de a demonstra lumii ca ei au avut dreptate si restul s-a inselat. Bursa devine astfel doar un accesoriu al orgoliului personal.
Vrei sa castigi la bursa nu doar pentru bani, ci pentru a te lauda apoi prietenilor la o bere cu plasamentele si jucaria ta cea noua. Evident, cei care gandesc asa nu supravietuiesc pe termen lung la bursa, decat daca primesc o mostenire colosala intre timp.
5.    “Ma pasioneaza bursa, vreau sa traiesc din speculatii”
Ce frumos, oare brokerilor cum de nu le-o fi dat asta prin cap? De ce nu sunt ei toti intr-o vacanta prelungita in Hawaii, cu laptopul sub un brat si cateva accesorii blonde prinse de celalalt?
Cumva pentru ca afacerea de a lua comison pe fiecare tranzactie e mai profitabila decat cea care s-ar baza doar pe tranzactii personale castigatoare?
Exista doar 3 categorii de participanti care castiga permanent la bursa: cei care iau comision pe tranzactii, cei care iau dobanda pe actiunile imprumutate (operatiuni de vanzare in lipsa) si cei care furnizeaza “tools”-uri pentru toata lumea (analize, programe de tranzactionare, etc). Restul practica doar visele de imbogatire si cotizeaza la bunastarea primilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul