top banner

Rata lunara dupa luna de miere

11 Decembrie 2006 | Autor: Marius Serban

Tot mai multe credite ipotecare dispun de o perioada de 1-5 ani, in care rata dobanzii este fixa. Ulterior, dobanzile devin variabile si se majoreaza in cele mai multe cazuri cu cateva procente. Aceasta schema permite clientilor sa poata contracta un imprumut mai mare, insa ulterior rata lunara lasa urme adanci in portofel.
Aruncand o privire asupra ofertelor de credite ipotecare si imobiliare se poate observa aparitia unor produse de finantare extrem de ieftine. Dobanzile la lei au scazut sub 8%, iar cele la euro sub 6%. La prima vedere, se pare ca romanii beneficiaza de conditii de finantare aproape la fel de favorabil ca cele din spatiul UE. Atunci cand se specifica tipul dobanzii, situatia devine insa mai apropiata de realitatile autohtone. Aceste dobanzii sunt de cele mai multe ori fixe pentru o perioada limitata, intre 1-5 ani. Ele nu sunt o inventie a sectorului bancar romanesc, ci reprezinta o strategie de marketing larg folosita in strainatate.
Practic, orice comerciant acorda reduceri atunci cand doreste sa-si creasca vanzarile. La noi, cele mai sustinute campanii de marketing de acest fel apartin companiilor de telefonie mobila, care an de an bombardeaza clientela cu reduceri de tarife pe perioade limitate.
Metoda a fost asimilata si de sectorul bancar, unde a devenit o moda oferirea de credite imobiliare si ipotecare, cu dobanzi mai mici la inceput. In acest caz, insa, pe langa reducerea de dobanda, clientul beneficiaza si de posibilitatea de a contracta un imprumut mai mare, chiar si in conditiile noilor norme de creditare impuse de BNR.
Cat de mult se poate imprumuta ?
Sa luam cazul unei persoane cu un venit net de 1.000 lei pe luna, care contracteaza un imprumut in lei pe 25 ani cu o dobanda initiala de 8%. Dobanda include un discount de 2% fata de oferta standard a bancii. Conform normelor BNR, rata lunara nu poate depasi 35% din venit. In acest conditii, solicitantul poate plati o rata lunara de cel mult 350 lei, ceea ce corepunde unei sume maxim imprumutate de 45.000 lei (pentru simplificare, am considerat ca imprumutul nu are comisioane si asigurari). In cazul in care nu ar fi beneficiat de discount, clientul ar fi putut imprumuta doar 38.500 lei, cu 15% mai putin.
Pe de alta parte, clientul trebuie sa aiba in vedere ca dupa ce expira perioada cu dobanda fixa, rata lunara ar putea sa ii creasca destul de mult. In cazul analizat, rata lunara va urca pana la 40% din venitul net.
Cu cat rata intiala a dobanzii e mai mica si discountul mai insemnat, cu atat clientul poate imprumuta o suma mai mare.
Viata dupa reduceri
Cele mai mici dobanzi in acest moment le au creditele in yeni japonezi, oferite de Banca Romaneasca. Acestea sunt disponibile la o dobanda initiala de 3,5% (fixa 1 an), insa discount-ul este de numai 1%. Astfel, la sfarsitul perioadei promotionale, rata lunara va urca de la 35% la 39%, daca un client se imprumuta pana la limita pragului de indatorare.
Pe locul secund in clasamentul dobanzilor se situeaza creditele in franci elvetieni. Oferte cu dobanzi fixe initiale au Bancpost si Banca Romaneasca, iar discounturile se situeaza intre 1-1,6%. Rata lunara poate creste la sfarsitul perioadei initiale cu dobanda fixa pana la 42% din venit in cazul Bancpost
Un efect similar se intampla si in cazul dobanzilor la euro. Aici, rata initiala a dobanzii porneste de la 6%, insa discounturile sunt mai insemnate. Cel mai mare discount se inregistreaza la BCR ? de 2,7%, dobanda initiala fiind de 7%. Astfel, daca un client se imprumuta la maxim, ulterior, rata lunara poate sa creasca pana la 44%. O situatie similara se regaseste si in cazul creditelor in lei. Tot BCR ofera cel mai mare discount, iar gradul de indatorare poate urca pana la aproximativ 46%.
Toate aceste exemple au fost insa calculate in ipoteza ca dobanzile variabile raman neschimbate. In cazul in care dobanzile pe ansamblul pietei se majoreaza, diferenta dintre rata initiala a dobanzii si cea platita ulterior (dupa 1, 2, 3 sau 5 ani) va deveni mult mai mare. De exemplu, daca in prezent dobanda are un discount de 2% pe primul an, iar in aceasta perioada, dobanzile pietei cresc cu inca 2%, atunci clientul va plati ulterior o dobanda cu 4% mai mare. Daca dobanda initiala este sub 5%, atunci rata lunara creste ulterior cu mai mult de 50% fata de prima rata si acopera jumatate din venitul lunar.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul