top banner

2006 ? anul cu cea mai scazuta inflatie

15 Ianuarie 2007 | Autor: Marius Serban

In 2006, cresterea preturilor a inregistrat cel mai mic nivel din perioada de tranzitie. Inflatia s-a situat la numai 4,87%, incadrandu-se pentru prima oara in tinta urmarita de banca centrala. Rezultatul este surpinzator daca tinem cont de faptul ca nimeni nu se astepta la aceasta performanta in urma cu an, inclusiv reprezentantii BNR.
In februarie 2006, banca centrala mentiona in Raportul asupra inflatiei ca ?scenariul de baza al proiectiei plaseaza rata anuala a inflatiei la sfarsitul anului 2006 la circa 1,6 puncte procentuale peste tinta centrala de 5 la suta ?. Din fericire, de aceasta data, BNR s-a inselat destul de mult. Temerile bancii centrale erau legate de faptul ca preturile la marfurile alimentare volatile (cele de la legume, fructe si oua) vor creste mai alert iar cursul de schimb se va situa la un nivel ceva mai ridicat pe parcursul anului. Ambele estimari au fost insa gresite. In realitate, evolutiile au fost total opuse, iar tocmai factorii de care banca centrala se temea au fost cei care au contribuit decisiv la atingerea tintei de inflatie.
Preturile alimentare de-abia au crescut anul trecut, avansul consemnat pe tot parcursul lui 2006 fiind de numai 1,07%. Legumele s-au ieftinit cu aproape 15%, iar pretul la fructe a scazut usor. Doar ouale au justificat partial temerile BNR, insa cresterea a fost in linie cu evolutia generala a preturilor (+4,85%).
Cea mai mare crestere s-a inregistrat pe segmentul marfurilor nealimentare (+8,3%), in special ca urmare a majorarilor de taxe si ajustarilor la preturile administrate. De exemplu, tigarile s-au scumpit cu 28%, in timp ce tarifele la energia electrica, gaze si incalzirea centrala s-au umflat in medie cu 17,5%.
Aliatul de baza al bancii centrale in atingerea obiectivului de inflatie a fost, ca si in anii din urma, cursul de schimb. Atunci cand moneda nationala se intareste, acest lucru influenteaza favorabil evolutia preturilor. Pretul bunurilor de import scade, iar producatorii interni sunt mai putin tentati in a majora propriile preturi.
Daca la inceputul anului, raportul EUR/USD se situa la 3,68, in ultima zi din 2006, leul se tranzactiona la numai 3,38 in raport cu euro. Astfel, leul s-a apeciat in termeni nominali fata de moneda unica cu 8%. Daca tinem cont si de evolutia preturilor din Romania si din UE, reiese ca leul s-a apreciat in termeni reali cu peste 10% fata de euro.
Pentru perioada urmatoare, BNR si-a propus ca inflatia sa scada la 4% in 2007 si la 3,8% in 2008, cu un interval de variatie de un punct procentual, in sus sau in jos. Conform ultimului Raport asupra inflatiei, cresterea preturilor in acest an este estimata a se situa la 4,7%, principalele motive de ingrijorare ale bancii centrale fiind de aceasta data ritmurile inalte de crestere ale investitiilor si consumului, sustinute inclusiv de politicile bugetare si de venituri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul