top banner

Fondurile de pensii aleg plasamentele cele mai sigure

19 Octombrie 2008 | Autor: Marius Serban

Intr-un climat financiar extrem de turbulent, administratorii fondurilor de pensii au cautat plasamentele cele mai putin riscante. Noile contributii sunt directionate aproape in totalitate in obligatiuni, foarte putine fonduri asumandu-si riscul unor investitii in actiuni.
 
La sfarsitul lunii septembrie, 80% din banii viitorilor pensionari erau investiti in obligatiuni.
 
Administratorii prefera, in special, titlurile de stat si municipale. In perioada iulie-septembrie, aproape toate sumele colectate s-au investit in obligatiuni.
 

Noua tendinta sunt obligatiunile corporative

 
In septembrie 2008, obligatiunile de stat reprezintau 63% din activele totale ale industriei, ceea ce arata riscul scazut asumat de administratorii. Unii dintre ei au ajuns sa aloce chiar mai mult in astfel de plasamente.
La BT Aegon, ponderea este de aproape 80%, cel mai mare nivel din piata. De asemenea, Bancpost, KD si AIG au blocat in jur de 70% din investitii in titluri de stat.
 
Acestea sunt fondurile care si-au asumat cele mai putine riscuri. Ele au avantajul ca pun la adapost de orice pericol banii, dar sacrifica castigurile pe termen lung.
 
Al doilea plasament preferat au fost obligatiunile corporative. Acestea sunt putin mai riscante decat cele cu garantia statului, dar ofera castiguri mai mari. 
 
Ele reprezentau peste 15% din investitiile fondurilor in septembrie 2008, triplu fata de cat se inregistra in urma cu 3 luni.
 
Generali, ING si Omniasig sunt admnistratorii care au alocat sume mai mari in aceste instrumente, ponderea lor in total investitii depasind 20% la fiecare.
 

ING a gasit cel mai repede altenativa la depozite bancare

 
Depozitele bancare ocupa inca un loc important in portofoliile fondurilor. Ponderea lor a scazut insa puternic pe parcursul trimestrului II : de la peste 40% in iunie la aproape 15% in septembrie.
 
Tendinta este favorabila si arata interesul admistratorilor de a gasi alternative de plasament mai profitabile.
 
ING este primul care s-a grabit sa renunte la depozite, acestea reprezentand acum sub 10% din totalul investiilor.
 
Multe alte fonduri se complac insa sa tina banii in depozite, in proportii destul de mari. Fondurile KD, Interamerican si Prima Pensii aveau alocat in septembrie aproape 30% din investitii in depozite bancare.
 

BRD iese la cumparaturi pe bursa

 
Pe termen lung, atingerea unor randamente mari depinde de plasamentele in actiuni. Acestea au cel mai mare potential de crestere si sunt singurele care pot propulsa rentabilitatea unui fond.
 
In prezent, bursa trece printr-o faza nefavorabila, astfel ca majoritatea fondurilor evita sa faca acest pas. Din acest motiv, ponderea investitiilor in actiuni s-a redus de la 6% in iunie la numai 3,5% in septembrie.
 
Lipsa actiunilor din portofoliu nu este neaparat o alegere potrivita. Pretul actiunilor a scazut foarte mult din cauza panicii instaurate la burse, multe dintre companiile listate ajungand sa fie subevaluate. Prin urmare, acum ar putea fi un bun moment de a plasa bani la bursa.
 
Exista insa riscul ca, pe termen scurt, actiunile sa scada si mai mult, ceea ce poate explica de ce multi administratori stau in expectativa.
 
BRD Fond de Pensii si-a asumat riscul de a investi mai mult pe bursa si a plasat 10% din portofoliu in actiuni. ING, BCR si Prima Pensie au alocat si ei 4% din active in actiuni.
 
Pe de alta parte, fondul adminstrat de Generali a investit in actiuni mai putin de 3%, sub media pietei. Si, avand in vedere ca este singurul fond care are un grad de risc ridicat, era de asteptat ca ponderea sa fie aici ceva mai mare.
 
In schimb, alti administratori evita deocamdata investitiile in actiuni. BT Aegon si KD nu aveau nici o actiune in portofoliu in septembrie, iar Interamerican si Pensia Viva aveau alocat mai putin de 1% din portofoliu in actiuni.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia