Dupa ultimul val de scaderi este posibil sa vedem din nou investitorii straini pe piata romaneasca datorita nivelului scazut al actiunilor, estimeaza analistii de la Raiffeisen. In regiune, cele mai promitatoare par a fi bursele din Rusia si Polonia, iar cele mai putin atractive, cele din Cehia si Turcia.
Criza americana a afectat majoritatea pietelor internationale, anul 2008 oferind pana acum investitorilor putine motive de satisfactie. Printre cele mai afectate au fost pietele emergente din Europa Centrala si de Est. Acestea au inregistrat pierderi puternice cuprinse intre 25% si 50%.
Bursa de la Bucuresti a avut si ea mult de suferit, deoarece a inregistrat scaderi in medie de 54%.
Lichiditatea redusa a penalizat BVB
Fiind mai mica si mai putin lichida decat celelalte piete din regiune, BVB a fost si mai puternic afectata de valurile de scaderi, spune Angelika Millendorfer, sefa echipei “Emerging Markets Equities” de la Raiffeisen Capital Management.
“In general, pe piata din Romania s-a tranzactionat cu o prima, bazata pe asteptari mari de crestere. In contextul economic actual, investitorii nu se mai concentreaza doar pe cresteri, ci includ si o prima de risc pentru tari cu inflatie inalta si deficit de cont curent mare”, precizeaza Millendorfer.
Principalul risc de care ar trebui sa tina cont investitorii este situatia macroeconomica. Astfel, inflatia ar trebui sa scada, in timp ce cresterea economica ar trebui putin incetinita pentru a evita supra-incalzirea economiei, afirma Angelika Millendorfer.
Pe plan regional, Rusia se confrunta in ultima perioada cu pierderi puternice. Dupa o serie de vesti proaste venite de pe pietele internationale, bursa ruseasca a pierdut 50% fata de inceputul anului.
Conflictul cu Georgia si presiunile politice impuse de premierul rus Vladimir Putin au facut ca actiunile companiei Mechel sa se reduca la jumatate, tragand intreaga piata ruseasca in jos. Totusi, chiar si in aceasta situatie, analistii RCM considera pentru anul in curs si cel viitor ca Rusia are perspective bune, preconizand cea mai puternica crestere economica dintre statele est-europene.
O alta piata cu perspective de crestere in viitor este cea poloneza, datorita economiei interne solide.
Actiunile cehesti si turcesti par neatractive, conform studiului RCM. Piata din Cehia - fiind dependenta de cea germana - ar putea sa sufere mult in cazul unei posibile recesiuni in zona euro. Iar, in Turcia, se mentin inca riscurile politice, la care se adauga inflatia ridicata si dependenta puternica fata de importurile de materii prime.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News