top banner

Actiuni cu plasa de siguranta

20 Aprilie 2010 | Autor: Cristian Dogaru

Cum arata actiunea ideala? Compania emitenta trebuie sa aiba o pozitie de monopol sau este macar lider pe segmentul sau, perspectivele de crestere a veniturilor sunt bune, istoricul platii dividendelor incurajator, managementul este de calitate, actionariatul e dispersat, iar pretul nu este supraevaluat la bursa.

Daca ati gasit asa ceva, sunteti in posesia unei mine de aur la purtator. Din pacate, vorbind de actiunea ideala din start, e de la sine inteles ca sansele de a o gasi in practica sunt reduse. Putem sa identificam totusi cateva elemente de siguranta privind afacerea in sine.

1. Pozitie ultradominanta

O companie care nu este amenintata serios de concurenta este plasamentul ideal pe termen lung. Transelectrica si Transgaz ar intra in categoria “monopol”. Din pacate, ambele companii au datorii destul de mari, ca orice monopol de stat, iar pretul la care se tranzactioneaza reprezinta multipli generosi fata de profit. De exemplu, cu ultimul profit raportat de Transgaz de pilda, ar trebui sa asteptati peste 25 de ani pentru a va recupera banii din dividende.

Daca nu se poate vorbi de monopol, macar de o pozitie ultra-dominanta sa avem parte, de un fel de Microsoft autohton pe segmentul sau de activitate. SNP Petrom sta destul de bine din acest punct de vedere, atat pe piata carburantilor, unde se bate in principal cu Rompetrol, cat si pe cea a gazelor naturale unde concureaza cu Romgaz. Dezavantaj: actionariatul concentrat la varf, cu o pozitie importanta a statului roman, postura care invita OMV sa “ascunda” cat poate din profit evitand sa il directioneze spre dividende (vezi achizitia de catre Petrom a lantului de benzinarii OMV din regiune cu ani in urma).
BRD are de asemenea o pozitie buna din punct de vedere a cotei de piata (numarul doi), dar in acest caz nu putem sa nu anticipam ca efectele crizei financiare vor fi de durata iar bancile vor deconta cel mai mult. Erste la fel, dar in acest caz ne lovim in plus de leverage-ul pe care il practica de regula austriecii si devenim brusc prudenti. Si cam atat la capitolul monopoluri si lideri de piata, sa nu uitam totusi ca vorbim de o economie unde importurile fac legea iar lanturile de hypermarketuri nu sunt autohtone.

2. Perspective de crestere a veniturilor pe termen lung

Imputinarea resurselor de titei ma duce cu gandul ca la un moment dat (in urmatorii 5-15 ani) Petrom va fi o actiune foarte populara, in ipoteza ca nici o inventie epocala care sa ofere o alternativa energetica reala nu apare pe piata pana atunci.
Transgaz poate fi de asemenea interesanta daca Romania devine o ruta de transit al gazului din est spre tarile dezvoltate din vestul Europei. Nu as miza pe companii din sfera retailului-criza supraindatorarii cu care ne confruntam va fi de durata-si nici pe dezvoltari imobiliare ori servicii financiare, din acelasi motiv. Agricultura ecologica si produsele naturiste ar fi de perspectiva dar nu exista companii de acest gen listate la BVB.
As investi insa in APA. Da, e o resursa limitata si 1/3 din populatia globului resimte deja lipsa apei (se fac si exporturi din Romania daca n-ati stiut). Singura companie de la BVB-Perla Covasnei-e foarte nelichida, deci riscanta. Pe pietele externe gasiti insa companii suficient de mari (chiar Veolia, cu prezenta autohtona). Iar daca tot vorbim de pietele externe, expansiunea monetara fara precedent la care asistam in ultima vreme recomanda si actiunile companiilor miniere care extrag metale pretioase (aur si argint).

3. Bun platitor de dividende

Ei, la acest capitol nu prea avem cu ce sa ne laudam. SIF-urile erau candva bune platitoare de dividende, mai sunt si acum, numai ca pretul actiunilor nu mai face atat de atractiv dividendul cum era la inceputul anilor 2000.
Poate Alro, prin forta imprejurarilor (actionar ultra-majoritar care isi voteaza an de an distributia aproape exclusiva a profitului in acest scop, stiind ca nu trebuie sa-l imparta cu prea multi), compania in cauza fiind si lider de piata in regiune.

4. Management performant

Nici aici nu avem prea multi remarcati, poate BRD si Albalact in ultima vreme. E si greu sa vezi un Steve Jobs local care sa conduca un Apple autohton spre aceleasi performante.
In concluzie, compania ideala pe care care sa pariezi la BVB este deci un fel de Transgaz cu management de BRD (fara problemele sectorului bancar insa), cu dividende de Alro si perspective pe termen mediu de SNP. Daca n-ati gasit inca aceasta struto-camila pentru a va plasa toti banii in actiunile sale, nu va ramane decat sa… asteptati, sau sa o cautati pe pietele externe.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul