top banner

Cursul sta calm pana la alegeri

09 Noiembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Dupa ce in debutul lunii octombrie, cursul de schimb a devenit mult mai impredictibil, in momentul de fata, cotatiile s-au stabilizat in proximitatea valorii de 3,7 lei pentru un euro. Analistii cred ca pana vor avea loc alegerile parlamentare, euro se va mentine in jurul valorilor actuale.
 
La inceputul lunii octombrie, leul a inregistrat cel mai slab nivel din 2008 in raport cu euro. Moneda unica europeana ajunsese sa valoreze aproximativ 4 lei.
 
Cu aceasta ocazie, BNR a intervenit pe piata valutara pentru a proteja leul impotriva unui atac speculativ. In paralel, dobanzile interbancare – Robor - au urcat foarte mult, iar leul a inceput sa se aprecieze.
 
Intr-un interval relativ scurt de timp, dupa jumatatea lunii octombrie, un euro a ajuns sa valoreze mai putin de 3,5 lei. La acea vreme, analistii considerau ca presiunile mari existente asupra leului, vor duce cursul in jurul valorii de 3,85.
 

Cotatii stabile pe termen scurt

 
Intre timp apele s-au mai linistit. Cursul a intrat intr-o zona mult mai temperata, euro apreciindu-se usor fata de moneda nationala.
 
In momentul de fata, un euro valoreaza 3,72 lei, dupa ce timp de aproximativ o saptamana cursul a ramas in proximitatea valorii de 3,65 lei/euro. 
 
“Cursul EUR/RON a avut o evolutie normal ascendenta in ultima perioada, acesta fiind atent supravegheat de BNR in preajma alegerilor parlamentare. Cred ca pana la alegeri – sfarsitul lunii noiembrie – cursul nu va sari de 3,75 lei/euro”, afirma Dragos Cabat, managing partner la compania de consultanta financiara Financial View.
 
De aceeasi parere este si Lucian Anghel, economist sef la BCR, care considera ca pana acum cursul a avut o evolutie normala, urmand ca si pe parcursul lunii noiembrie sa urmeze aceeasi traiectorie.
 

Incertitudini pentru finalul de an

 
Daca pentru luna noiembrie, analistii sunt de acord ca leul va avea cam acelasi parcurs ca si pana acum, pentru sfarsitul anului apar contradictii in previziunile acestora.
 
“Dupa trecerea alegerilor, cursul ar putea sa fie lasat mai liber si astfel ca e posibil sa vedem un euro cotat la 4 lei sau chiar 4,1 lei. Nivelul acesta este fundamentat de indicatorii macroeconomici cum ar fi deficitul de cont curent sau deficitul bugetar”, crede Dragos Cabat.
 
In schimb, Lucian Anghel afirma ca se asteapta pentru sfarsitul anului la un curs care sa varieze in intervalul 3,6-3,7 lei/euro. 
 
Comisia Nationala de Prognoza a anuntat ca estimeaza pentru anul acesta un curs mediu de 3,67 lei/euro, in timp ce pentru anul viitor Comisia vede cursul in jurul valorii de 3,6 lei/euro.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

Fed majoreaza din nou dobanda cheie! Ce se intampla cu dolarul?

Rezerva Federala Americana (Fed) a majorat, in sedinta de miercuri, dobanda de referinta, in intervalul 2%-2,25%. In plus, institutia a anuntat ca isi mentine estimarile privind o noua majorare pana la finele acestui an. Ce influenta va avea aceasta decizie pe piata din Romania?

27 Sep 2018 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta