top banner

BNR nu se atinge de dobanda

13 Noiembrie 2006 | Autor: Marius Serban

Banca centrala mentine neschimbata rata dobanzii de politica monetara, la nivelul de 8,75%, pe fondul reducerii inflatiei. In plus, BNR va elimina de la 1 ianuarie 2007 restrictiile impuse bancilor la acordarea de imprumuturi in valuta. Disparitia acestora nu este insa de asteptat sa genereze modificari majore asupra dobanzilor la credite.
Conform Normei 11 din 2005, creditele in valuta acordate de institutiile de credit nu pot depasi 300% din valoarea fondurilor proprii. Aceasta limita va fi eliminata de anul viitor. BNR si-a justificat decizia prin faptul ca riscurile care au impus aparitia normei s-au atenuat. ? Masurile administrative si prudentiale adoptate incepand cu anul 2005 au imbunatatit corelarea structurii activelor cu pasivele bancare, precum si elementele de risc valutar din sistemul financiar al Romaniei ?, se precizeaza in comunicatul BNR.
Ce inseamna acest lucru ? Daca bancile atrag mai putine resurse in valuta decat creditele acordate in moneda straina, atunci se expun riscului valutar. In ultimul timp, ponderea creditelor in valuta s-a diminuat astfel ca riscurile s-au aplanat. Ponderea creditului in valuta in total credit neguvernamental s-a redus la aproximativ 47% fata de 60% in luna iulie 2005, situandu-se in prezent in apropierea ponderii depozitelor in valuta in total economisire.
Un rol important in scaderea ponderii creditelor in valuta l-a avut insa externalizarea portofoliilor bancilor in strainatate. Subsidiarele din Romania au vandut catre bancile mama un volum considerabil de credite, pentru a respecta normele BNR. Astfel ca o mare parte din creditele acordate in Romania figureaza in bilanturile contabile ale bancilor din strainatate. Prin urmare, diminuarea ponderii creditelor in valuta este intr-o masura semnificativa rezultatul unor modificari de contabilitate, fara a insemna neaparat ca, in ultimul timp, s-au acordat mai putine credite in moneda straina decat in lei. Eliminarea restrictiilor va readuce la normalitate contabilitatea bancilor, astfel ca am putea asista la o reluare a cresterii ponderii imprumuturilor in valuta.
Asa cum introducerea normelor nu a generat o crestere a dobanzilor la valuta, nici eliminarea lor nu este de asteptat sa influenteze major dobanzile la valuta din piata. Acelasi efect il va avea asupra dobanzilor la lei, decizia de a mentine neschimbata rata dobanzii de politica monetara.
Evolutia dobanzilor la lei este strans legata de perspectivele inflatiei. Aceasta a coborat la 4,8% in octombrie , plasandu-se in interiorul tintei stabilite de BNR pentru 2006. Astfel, nu exista presiuni majore pentru majorarea dobanzilor in prezent.
Preconizata crestere a cheltuielilor guvernamentale, posibilele majorari ale salariilor si continuarea procesului de ajustare a preturilor administrate si a accizelor produc insa presiuni pe termen mediu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

Polonia si Ungaria si-au inversat politica monetara. Cand urmeaza Romania?

In ultimele luni, cele doua state vecine si-au redus dobanzile de politica monetara desi fiecare se confrunta cu o o inflatie superioare celei locale.

26 Sep 2023 | Banii si economia
La vremuri noi, taxe si impozite noi

La vremuri noi, taxe si impozite noi

In an pre-electoral, autoritatile si-au luat inima in dinti si au venit cu un pachet de masuri fiscale pentru a diminua deficitul bugetar dar deciziile cu adevarat dureroase pot aparea din 2025.

21 Sep 2023 | Banii si economia
Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Cum stam cu dezinflatia la alimente?

Prima luna dupa introducerea unor masuri de plafonare a adaosurilor la procesatori, comercianti si distribuitorii alimentelor de baza arata ieftiniri neuniforme dar daca punem baza in august 2019 avem totusi o crestere de peste 35%.

13 Sep 2023 | Banii si economia
Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Leul ramane cu sabia lui Damocles deasupra capului

Potrivit indicatorului propus de banca japoneza de investitii Nomura ce semnaleaza o posibila criza valutara, Romania se mentine printre economiile vulnerabile din lumea emergenta.

22 Aug 2023 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul