top banner

Riscul fondurilor iese la iveala

21 August 2007 | Autor: Alin Serban

Industria fondurilor mutuale a pus la punct un indicator prin care se masoara pierderea maxima pe care un investitor o poate incasa, denumit valoare la risc. El se calculeaza doar pentru fondurile de actiuni si cele mixte. Cu cat acest indicator este mai mare, cu atat riscul asumat creste.
 
La alegerea unui fond se iau in calcul o multime de factori, care influenteaza decizia de a investi. Randamentul inregistrat pe anii trecuti, cheltuielile fondului si comisioanele de subscriere si de rascumparare sunt foarte importante atunci cand ne hotaram sa plasam banii intr-un fond mutual. Cu toate acestea mai ramane intrebarea fireasca la care pana acum nu se putea raspunde pe piata fondurilor mutuale din Romania: cat pot sa pierd la un fond deschis de investitii?
 
Uniunea Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a introdus recent un indicator de risc, ce masoara pierderea maxima ce poate fi inregistrata de un fond mixt sau de actiuni in cursul unui an. Indicatorul poarta denumirea de Valoare la Risc, prescurtat VaR (eng.: value at risk). El este calculat lunar, fiind luata in calcul o marja de eroare de 5%.
 
De exemplu, la o investitie de 100 RON, daca fondul are un VaR de 10%, inseamna ca exista o probabilitate de 95% ca pierderea pe care investitorul o poate inregistra in cursul unui an sa nu depaseasca 10 lei (100x10%).
 
„Indicatorul de risc VaR trebuie luat in considerare in alegerea unui fond mixt sau de actiuni in care urmeaza sa se investeasca, fiind in stransa legatura cu toleranta la risc a investitorului”, declara Adrian Tudose, director general UNOPC.

Astfel, pe langa randamentele oferite pe termen mediu si lung, evaluarea unui fond mutual se va face luand in considerare si apetitul la risc al investitorilor. Acest lucru este posibil de acum prin calcularea si afisarea indicatorului de risc VaR, prezent si in Pasul 3 din Compara Fonduri de pe Conso.

Pentru fondurile monetare si de obligatiuni nu s-a calculat un indicator de risc, singurul risc asociat plasamentelor de acest tip fiind variatia dobanzilor. In acest sens, UNOPC are in vedere introducerii unui indicator denumit „Modified Duration”, care va calcula pierderea ce poate surveni in functie de fluctuatia dobanzilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Piața de capital a intrat într-o perioadă de corecții după primul tur al alegerilor prezidențiale, iar cei cu nervii tari vor găsi curând și oportunitățile de investiții.

07 Mai 2025 | Investitii
Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

În condițiile în care volatilitatea a revenit pe piețele de capital odată cu războiul tarifelor vamale, am trecut în revistă strategiile posibile ale investitorilor locali cu Mihai Purcărea, CEO BRD AM.

16 Apr 2025 | Investitii
Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

10 Apr 2025 | Investitii
E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul