top banner

Cine se joaca cu bursa?

10 Septembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Scaderile mari de anul acesta de pe bursa romaneasca au alungat investitorii din piata. Insa si-au facut intrarea speculatorii care s-au jucat in ultimele zile cu preturile companiilor romanesti. Astfel, indicii bursieri au suferit variatii zilnice de 3-4 % si chiar 8% in cazul BET-FI. 
 
Septembrie a adus pentru bursa romaneasca multa agitatie si mult fum fara foc, evolutiile spectaculoase producandu-se pe fondul unor lichiditati reduse.
 
Cea mai mare lichiditate a fost de 9-10 milioane de euro pe 2 septembrie , cand  bursa a inregistrat cele mai mari cresteri din acest an. Totusi, comparand cu sumele rulate in perioada anterioara crizei financiare mondiale, observam ca sunt diferente destul de mari, increderea si numarul investitorilor din piata scazand dramatic.
 
                                                                             SIF-urile fac valuri mari
 
Odata cu volumele mici au aparut si speculatorii, care au profitat din plin de posibilitatea de a castiga sume mari de bani pe fondul vulnerabilitatii pietei de capital romanesti.
 
In septembrie, am asistat la variatii mari de pret. Primele 2 zile din aceasta luna au adus cresteri importante imediat dupa ce Institutul National de Statistica a anuntat o crestere economica record de 8,8%. BET-FI, indicele reprezentativ pentru cele cinci societati de investitii financiare, s-a umflat cu peste 13%.
 
In urmatoarele trei sedinte de tranzactionare, bursa a pierdut insa tot ce acumulase, iar intr-o saptamana, actiunile SIF-urilor care sunt printre cele mai tranzactionate in piata, au suferit variatii de pret de 24-25%.
 
O posibila schimbare de trend
 
Leonard Visan, director general al Investica Asset Management, crede ca aceste variatii apar odata cu terminarea unui ciclu major pe piata de capital romaneasca ce a durat aproximativ 57 de saptamani. Astfel de variatii in preturi apar, de obicei, la o schimbare de trend, bursa miscandu-se haotic si oferind sansa speculatorilor sa obtina randamente bune intr-o perioada foarte scurta de timp.
 
Odata cu vestile bune venite de pe pietele externe, in special cele legate de sprijinul acordat de statul american celor doua organisme de refinantare ipotecara, Freddie Mac si Fannie Mae, bursele au inverzit din nou. In Romania, performere au fost tot SIF-urile care au castigat 6%, in timp ce media de crestere pe bursa a fost intre 2 si 3 %.
 
Visan e de parere ca cei mai castigati de pe urma acestor fluctuatii sunt cu siguranta speculatorii. Privind la volumele mici de tranzactionare, se poate trage concluzia ca marii investitori, inclusiv fondurile straine, stau inca in asteptare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Nu economia a prabusit bursele, ci speculatiile

Desi corectiile ample intalnite pe pietele de capital la inceputul saptamanii au fost puse pe seama slabiciunii economiilor, adevaratul vinovat trebuie cautat in zona “carry trade”.

07 Aug 2024 | Investitii
Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul