top banner

Prima Casa 2010 impune finalizarea constructiei in cel mult 2 ani si jumatate

20 Aprilie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Guvernul a aprobat normele de aplicare a programului Prima Casa 2010 privind acordarea de finantare in vederea constructiei de locuinte. Clientii vor avea la dispozitie 18 luni pentru finalizarea lucrarilor, timp in care nu vor plati bancii decat dobanzi si comisioane. Termenul se poate prelungi cu 1 an, daca banca este de acord.

Creditele pentru constructie acordate prin programul Prima Casa vizeaza solicitantii care nu au detinut niciodata o locuinta, in cota unica sau impreuna cu sotul si sotia, dar au in proprietate un teren.  Garantia maxima acordata de stat pentru creditele de constructie este de 66.500 euro.

Mai mult, in situatia in care 7 beneficiari se asociaza in vederea constructiei prin credit a unui ansamblu imobiliar, garantia individuala urca la 71.250 euro. Terenul pe care se construieste poate fi detinut doar de unul din cei 7 viitori proprietari.

Constructia se va face prin firme specializate

Solicitantii creditului pentru constructie trebuie sa prezinte bancii un contract de antrepriza incheiat cu o societate de constructii, precum si un deviz estimativ care sa cuprinda costurile implicate. 

Din contract trebuie sa reiasa ca durata realizarii constructiei este de maximum 18 luni de la data efectuarii primei trageri din credit. Contractul poate fi modificat ulterior, in sensul prelungirii termenului cu inca 12 luni, insa numai in situatia in care si banca este de acord.

Constructorul trebuie sa demonstreze, printr-un certificat de atestare fiscala ca nu are datorii la bugetul de stat mai mari de 60 zile.

Solicitantii trebuie sa mai prezinte bancii si dovada constituirii unei garantii de buna executie de 10% din valoarea totala a devizului estimativ de lucrari, sub forma unei scrisori de garantie bancara de buna executie.

Din momentul in care creditul este aprobat si pana cand el este utilizat in totalitate de beneficiar, bancile nu pot impune costuri de neutilizare, ca in cazul creditelor clasice de constructie.

Mai mult, pe perioada celor 18 luni (sau 30 dupa caz), clientii nu platesc decat dobanzi si eventualele comisioane percepute de banci, nu si principalul. Durata maxima a creditului este de 30 ani, incluzand perioada necesara finalizarii lucrarilor.

Locuintele nu vor putea fi vandute 5 ani

Beneficiarii creditelor au obligatia de a nu instraina terenul si locuinta construita prin program in primii 5 ani de la data instituirii ipotecii legale, respectiv in primii 5 ani de la inceperea constructiei.

In schimb, in cazuri temeinic justificate, Ministerul Finantelor Publice poate aproba preluarea finantarii garantate si a locuintei de catre o alta persoana fizica ce indeplineste criteriile de eligibilitate in cadrul programului.

In 2010, programul Prima Casa beneficiaza de un fond total de garantii de 700 milioane euro alocat de stat prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul