top banner

Pensiile facultative previn scaderea veniturilor la pensie

22 Septembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Interesul populatiei pentru pensii facultative este favorizat de contributiile mici platite la pensiile obligatorii. In prezent, doar 2% din salariul brut se redirectioneaza la pensiile private obligatorii. Fara o pensie facultativa, multe persoane nu isi vor mentine standardul de viata, avertizeaza seful de la Raiffeisen Asset Management.
 
“Pensia de stat in momentul de fata reprezinta sub 40% din salariul mediu pe economie. De curand s-a adaugat si pilonul II (pensia privata obligatorie), unde contributia este una modica. De aceea, pensia privata obligatorie nu va fi capabila sa acopere diferenta dintre salariul mediu si pensia medie si, in consecinta, la momentul pensionarii va avea loc o scadere a standardului de viata”, explica Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management (RAM).
 
Sistemul de pensii facultative prezinta avantaje atat pentru angajati cat si pentru angajatori.
 
Unul dintre ele este deductibilitatea fiscala pentru contributiile salariatilor. In momentul de fata, aceasta este limitata la 200 de euro pe an, insa sunt perspective ca ea sa creasca dupa cum a rezultat din discutiile dintre Ministerul Finantelor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si reprezentantii industriei.
 
“Chiar si la nivelul actual este o suma care se deduce la calculul impozitului pe salariu. Asta inseamna ca din 200 de euro care intra in fondul de pensii de la un salariat, 32 de euro reprezinta economia de impozit garantata de stat”, afirma Mihail Ion.
 
Contributia lunara nu ar trebui limitata de stat
 
E bine de stiut ca un participant nu poate sa contribuie la un fond de pensii facultative cu o suma lunara mai mare de 15% din salariul brut. Presedintele RAM este de parere ca aceasta limita nu ar trebui sa existe pentru simplul motiv ca este suficient ca statul sa limiteze suma deductibila fiscal.
 
Mihail Ion afirma ca daca un participant alege un fond de pensii care genereaza randamente sub cele minime garantate, atunci acesta va fi despagubit din profitul fondului. Iar daca situatia se perpetueaza pe mai mult de 4 trimestre, contributiile angajatului sunt mutate catre un alt fond.
 
In plus, angajatorii isi pot motiva mai bine salariatii printr-o componenta suplimentara in pachetul salarial.
 
Raiffeisen cauta clienti in marile companii
 
In ceea ce priveste fondul de pensii Raiffeisen Acumulare, Mihail Ion spune ca RAM se concentreaza mai mult pe administrarea investitiilor si mai putin pe vanzari: “Raiffeisen Asset Management este singurul administrator din sistemul de pensii facultative, ceilalti participanti din piata fiind asiguratori”.
 
Raiffeisen Asset Management se adreseaza in special companiilor, insa nu exclude zona de retail. Sunt abordate companiile mari cu ajutorul diviziei de corporatii din Raiffeisen Bank, iar populatia prin intermediul retelei de unitati a bancii
 
Politica de investitii pe termen lung a fondului inseamna 25% investitii in actiuni si 75% in titluri de stat, obligatiuni si depozite.
 
“Partea de 75% confera stabilitate unitatii de fond si genereaza un venit regulat prin intermediul dobanzilor, iar pentru a creste randamentul, investim in actiuni. In acest moment suntem la limita de jos a detinerii de actiuni, undeva la 10-11% tocmai din cauza evolutiei pietei”, spune Mihail Ion.
 
El crede ca in momentul de fata, la doar doua luni de la lansare, randamentul fondului nu este foarte important, atat timp cat Raiffeisen Acumulare nu are o baza de active care sa permita atingerea unei structuri tinta pe termen lung.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia