Pe primul semestru, companiile petroliere din intreaga lume au inregistrat profituri record, datorita preturilor inalte pe care le-a atins petrolul pe pietele internationale. Pe plan local, rezultatele sunt insa contradictorii – Petrom si-a dublat profitul, in timp ce Rompetrol Rafinare a dat inapoi.
Pe 4 iulie, pretul petrolului pe pietele internationale a inregistrat un nou maxim istoric de 147 dolari pe baril. Ulterior, el a cunoscut o corectie, astfel ca pretul se invarte, in momentul de fata, in jurul valorii de 113 dolari, nivel la care se afla la inceputul lunii mai.
In acest context, cea mai mare companie de profil din lume, Exxon a obtinut un profit de 11,7 miliarde de dolari pe trimestrul II, reusind un nou record. Cresterea procentuala a fost insa de 14%, sub estimarile investitorilor.
Chevron, a doua companie petroliera a Americii, a atins si ea un record personal al profiturilor, care s-au cifrat la 6 miliarde dolari. Aceasta suma reprezinta o crestere cu 11%. Analistii citati de Bloomberg spun ca profiturile Chevron se bazeaza numai pe cresterea pretului la petrol, compania nereusind sa isi extinda productia. De altfel, aceeasi situatie se intalneste la majoritatea companiilor petroliere.
British Petroleum (BP) a obtinut profituri de 9,5 miliarde de dolari reprezentand o crestere cu 28% fata de trimestrul II din 2007. Rezultatele bune raportate de BP se datoreaza investitiilor in productie si exploatare, spun cei de la New York Times.
Royal Dutch Shell a avut parte de cea mai mica crestere a profitului dintre gigantii petrolului, de 5%, pana la 7,9 miliarde dolari.
In ceea ce priveste Romania, raportarile SNP Petrom la jumatatea lui 2008 au evidentiat profituri cu 88% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut. Conducerea SNP a explicat ca aceste cresteri se datoreaza investitiilor in zona prelucrarii titeiului, care au permis imbunatatirea eficientei de rafinare.
In schimb, Rompetrol Rafinare a doua companie petroliera locala a raportat pe primul semestru profituri cu 57% mai mici decat in aceeasi perioada din 2007, ca urmare a diminuarii castigului din activitatea de exploatare. Potrivit raportului transmis de companie, rezultatele au fost puternic influentate de factori precum cresterea ratei de schimb (EUR/RON, EUR/USD) si majorarea ratelor de dobanda (EURIBOR, BUBOR).
Indicele BET-NG - care reflecta evolutia companiilor din sectorul energetic - a inregistrat o scadere in cursul acestui an. Spre sfarsitul lunii iulie, a atins un minim la 700 de puncte, dupa ce la inceputul anului, indicele era cotat la putin peste 1.200 de puncte. Trendul negativ se explica in pincipal prin criza internationala care a afectat din plin piata bursiera.
Insa, odata cu raportarile profiturilor pe primul semestru ale marilor companii internationale, investitorii au inceput sa caute actiunile companiilor romanesti din sectorul energetic. In aceste conditii, indicele BET-NG a recuperat in mai putin de jumatate de luna in jur de 150 de puncte.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News