top banner

Dobanzile interbancare sunt la minime istorice. Creditele in lei raman scumpe!

31 Martie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Primele luni din 2010 au dus dobanzile interbancare la lei pana la 5%, atingandu-se minime istorice. Trendul de scadere este sustinut si de BNR, care a mai taiat inca 0,5 procente din dobanda de politica monetara. In ciuda acestor scaderi semnificative, bancile nu au redus decat foarte putin dobanzile la credite.
Desi dobanzile interbancare in lei sunt la minime istorice, bancile evita sa reduca semnificativ dobanzile practicate la credite. Desi, creditele s-au mai ieftinit fata de perioada in care criza financiara se declansa in Romania, costurile raman inca foarte ridicate.
“Se remarca imbunatatirea semnificativa a lichiditatii din sistemul bancar. Cu toate acestea, ratele medii ale dobanzilor la depozitele si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman relativ ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara”, remarca si consiliul de administratie al BNR, intr-un comunicat de presa.
La sfarsitul lui 2008-inceputul lui 2009, dobanzile interbancare au urcat pana la valori de peste 15%. Pentru cateva zile, acestea au atins si valori de 40% din cauza conjuncturii economice. In prezent, situatia este diametral opusa, indicele Robor coborand pana la 5%.
In intervalul in care dobanzile interbancare au scazut cu 10 puncte procentuale, cele de la credite s-au redus mult mai lent.
In perioada in care criza economica a lovit cel mai puternic, bancile percepeau la creditele imobiliare dobanzi de peste 17%. Acum, dobanzile medii la acest tip de credite sunt cu doar 4 puncte procentuale mai mici, pana la aproximativ 13%.
“Dobanzile la credite practicate de unele banci denota posibilitatea lor limitata de a se finanta de pe piata interbancara unde dobanzile sunt mai mici. Din acest motiv, dobanzile la credite nu vor scadea decat in paralel cu reluarea increderii pe piata interbancara si, implicit, a finantarii reciproce”, a explicat Radu Craciun, director de investitii la Eureko.

De ce se tem bancile?

Desi nu sunt spectaculoase, scaderile de dobanda la credite s-au facut simtite de la inceputul lui 2010. Acest lucru nu a dus insa la o relansare a activitatii de creditare.
“Reducerea dobanzilor este un element necesar, dar nu suficient pentru revenirea activitarii de creditare. Creditarea se va relua cand economia isi va reveni”, a explicat Lucian Anghel, economist sef al BCR.
El a precizat si ca bancile vor fi foarte atente cand vor acorda un credit. Acelasi lucru il vor face si clientii care vor cantari bine lucrurile inainte sa decida ca vor un credit.
“Dobanzile au scazut, dar nu suficient”, considera Radu Craciun. El a explicat ca in conditiile in care firmele se confrunta cu o cerere foarte scazuta din partea clientilor, au toate motivele sa nu isi doreasca angajarea de credite inainte ca dobanzile sa scada suficient de mult.
 “Pe de alta parte, nici bancile nu percep mediul de afaceri si segmentul consumatorilor ca avand un profil de risc scazut, avand in vedere faptul ca semnalele economiei sunt inca neclare”, a adaugat acesta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul