top banner

Bancile nu mai concureaza aproape deloc la nivel de costuri in Prima Casa

18 Martie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Desi ofertele pentru Prima Casa 2010 nu sunt inca finalizate, bancile nu par deloc interesate sa concureze la nivel de costuri, dobanzile practicate fiind apropiate de valorile maxime stabilite de lege. Unele institutii chiar si-au majorat costurile. Singura oferta imbunatatita a venit pana acum din partea BRD.

Dintre cele 21 de banci participante in programul Prima casa, putine au finalizat oferta de costuri pentru noua etapa a programului.

Din informatiile primite pana acum, bancile care ofera dobanzi mai mici decat maximul admis de lege nu sunt des intalnite.

Pana acum, BRD este singura banca ce a venit cu o oferta mai buna decat cea de anul trecut. Noua grila de dobanzi presupune plata unei marje fixe de 2,4%, peste Euribor la 3 luni, pentru o perioada de rambusare de pana la 20 de ani. Pentru termene de acordare cuprinse intre 21 si 30 ani, marja de dobanda practicata este de 2,65%.

Marjele de dobanda sunt cu 0,1 puncte procentuale mai mici decat cele practicate in prima etapa a programului. Pe langa dobanda, banca solicita si un comision de administrare lunar de 0,1%/luna.

Bancile si-au apropiat costurile de nivelul maxim admis

In schimb, unele banci au preferat chiar sa creasca costurile. Banca Romaneasca ofera acum credite in euro cu o marja de 3,95%. Aceasta este cu aproape 0,5 puncte procentuale mai ridicata decat cea practicata la oferta initiala, daca tinem cont si de comisionul FNGCIMM care inainte era inclus in marja, iar acum este platit separat de client.

Si BCR a ridicat nivelul marjei cu 0,1 puncte procentuale, pana la 3,95% la euro. Fata de costurile percepute initial, banca a eliminat comisionul de acordare de 0,5%. Deci pentru imprumuturile cu o durata mai mare de 5 ani, creditele BCR au devenit mai scumpe decat in prima etapa a programului.

Aceste decizii arata ca bancile sunt putin interesate sa concureze la nivel de costuri, desi conditiile de pe pietele financiare s-au imbunatatit semnificativ. Riscul de tara era anul trecut principalul motiv invocat de bancherii, pentru care imprumuturile in euro sunt scumpe. Acest risc a scazut insa de la 350 de puncte de baza in iulie 2009 (cand bancile isi pregateau ofertele pentru programul de anul trecut) la numai 216 in februarie 2010, fara ca acest lucru sa se reflecte si in marjele de dobanda.

Marjele maxime sunt in continuare preferate

Cele mai multe banci nu au adus modificari la oferta initiala pentru creditele Prima casa, costurile maxime admise fiind inca preferate.

De exemplu, Millennium Bank pastreaza oferta de costuri adoptata la inceputul programului, marja aplicata peste Euribor fiind cea maxima admisa - 4%. Si noua intrata in program, RIB a ales sa mearga pe costurile maxime admise atat la lei cat si la euro.

UniCredit Tiriac Bank a pastrat si ea nivelul initial al marjelor peste Robor si Euribor la nivelul maxim admis, iar Intesa Sanpaolo Bank practica o marja de 2,47% la lei si de 3,97% la euro, la fel ca in prima etapa a programului. Si ATE Bank practica aceleasi marje ca in 2009 pentru creditele Prima casa. La euro marja este de 3,8%, iar la lei de 2,4%.

Banca
Marje de dobanda in 2009
Marja de dobanda in 2010
 
lei
euro
lei
euro
BRD
 -
2.85%
 -
2.65%
BCR
 -
3.85%
 -
3.95%
Banca Romaneasca
2.00%
3.75% (inclusiv comision FNGCIMM)
2.00%
3.85%
CEC Bank
0.00%
 -
1.90%
4.00%
ATE Bank
2.40%
3.80%
2.40%
3.80%
Intesa Sanpaolo Bank
2.47%
3.97%
2.47%
3.97%
UniCredit Tiriac Bank
2.50%
4.00%
2.50%
4.00%
Millennium Bank
 -
4.00%
 -
4.00%
RIB
-
-
2.50%
4.00%

                                                                                                                               *sursa: bancile comerciale

Cresterea Euribor va majora semnificativ ratele

Clientii care iau acum credite Prima Casa in euro trebuie sa aiba in vedere ca Euribor se afla la minim istoric, motiv pentru care dobanzile practicate sunt la un nivel scazut. Insa cresterea prognozata a indicelui va duce dobanzile la niveluri destul de mari.

La momentul actual, Euribor pe 3 luni este de aproximativ 0,65%, dobanda maxima la Prima casa fiind prin urmare de 4,65%. Cresterea Euribor pana la 1%,  2% sau 3%, duce dobanda la creditele Prima casa in euro pe palierul de 5%, 6% sau chiar 7%.

Acest lucru va face ca ratele sa creasca. De exemplu, pentru un credit de 50.000 euro, pe 30 ani, daca dupa 3 ani indicele Euribor ajunge la 3%, rata lunara creste cu aproximativ 30% (de la 258 la 327 euro).

 

Credit pe 50.000 euro pe 30 ani: Ce se intampla cu rata atunci cand creste Euribor?
Euribor
Rata dobanzii
Rata lunara (euro)
0.65%
4.65%
258
1%
5%
268
2%
6%
297
3%
7%
327

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul